Stinger: Η Αίγυπτος αγοράζει 720 πυραύλους από τις ΗΠΑ για τα συστήματα αεράμυνας μικρής εμβέλειας Avenger

REUTERS/Anna Voitenko/File Photo

Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ενέκρινε την πιθανή πώληση 720 πυραύλων Stinger στην Αίγυπτο έναντι 740 εκατομμυρίων δολαρίων.

Η Αίγυπτος θα ενσωματώσεις τους πυραύλους Stinger σε οχήματα εξοπλισμένα με το σύστημα εκτοξευτών Avenger, αντί να τους εκτοξεύει από τα κλασικά κινητά συστήματα MANPADS.

Ο κύριος ανάδοχος της πιθανής συμφωνίας, η οποία είναι αξίας σχεδόν 700 εκατομυρίων δολαρίων θα είναι η RTX (Raytheon), σύμφωνα με την ανακoίνωση της Υπηρεσίας Συνεργασίας για την Άμυνα και την Ασφάλεια (DSCA).

Αυτή η παραγγελία επεκτείνει τις εκκρεμείς παραγγελίες των γραμμών παραγωγής έως το 2029.

Θα περιλαμβάνει ανταλλακτικά, εξοπλισμό δοκιμών και υπηρεσίες υλικοτεχνικής υποστήριξης. Από τους 720 πυραύλους Stinger, οι 20 προορίζονται για δοκιμές επαλήθευσης προϊόντος, οι οποίες θα διασφαλίσουν ότι οι πύραυλοι πληρούν τις επιχειρησιακές απαιτήσεις πριν από την πλήρη ανάπτυξη.

 

Tα συστήματα Avenger

To σύστημα αεράμυνας Avenger αποτελείται από έναν πυργίσκο με εκτοξευτές βλημάτων εδάφους – αέρος μικρής εμβέλειας , τα οποία είναι εγκατεστημένα σε οχήματα τύπου Humvee, με αποτέλεσμα να αναπτύσσονται γρήγορα και με ευελιξία στο πεδίο επιχειρήσεων. Με αυτόν τον τρόπο μπορούν να παρέχουν κινητή αεροπορική άμυνας μικρής εμβέλειας σε φίλιες και συμμαχικές στρατιωτικές μονάδες που επιχειρούν στην περιοχή, έναντι ποικίλων απειλών,  όπως πύραυλοι cruise, drones και UAV, καθώς επίσης και ελικόπτερα.

Ο πυργίσκος έχει δύο συστήματα εκτόξευσης βλημάτων τύπου Stinger, ο καθένας ικανός να εκτοξεύει έως και 4 κατευθυνόμενους πυραύλους με σύστημα υπέρυθρης καθοδήγησης, τα οποία συνδέονται με το σύστημα Διοίκησης, Ελέγχου, Επικοινωνιών και Πληροφοριών Αεράμυνας Προώθησης Περιοχής (FAAD C3I), που υποστηρίζει και ενισχύει την αποτελεσματικότητα αναχαίτισης και της δύναμης πυρός.

Φωτογραφίες αρχείου Reuters