Sting Ray: Η τορπίλη του Royal Navy θα αναβαθμιστεί για να γίνει «η καλύτερη στην κατηγορία της» – Πόσο θα κοστίσει

Νέα τεχνολογικά χαρακτηριστικά πρόκειται να προστεθούν στην ελαφριά τορπίλη Sting Ray του βρετανικού Βασιλικού Πολεμικού Ναυτικού (Royal Navy) για να την καταστήσουν την «καλύτερη στην κατηγορία της».

Όπως ανακοίνωσε η κατασκευάστρια εταιρεία BAE Systems, μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια, το οπλικό σύστημα Sting Ray Mod 1 θα αναβαθμιστεί ως προς την κατασκευή και τις δυνατότητες αντιμετώπισης σύγχρονων και μελλοντικών απειλών.

«Η ομάδα θα σχεδιάσει και θα αναπτύξει την αναβάθμιση της τορπίλης Sting Ray σε μια φάση αξιολόγησης τεσσάρων ετών, η οποία θα περιλαμβάνει την κατασκευή πρωτοτύπων και δοκιμές στο νερό», αναφέρει η ανακοίνωση της BAE.

Η συγκεκριμένη τορπίλη είναι ένα ελαφρύ όπλο ανθυποβρυχιακού πολέμου που εκτοξεύεται από αέρα, το οποίο μπορεί να εκτοξευτεί από drones, αεροσκάφη θαλάσσιας περιπολίας και ελικόπτερα.

Το Royal Navy ανέθεσε στην BAE Systems της εργασίες αναβάθμισης, αξίας 60 εκατομμυρίων λιρών.

Ο Ανώτερος Υπεύθυνος Ιδιοκτήτης για το πρόγραμμα Sting Ray Mid Life Upgrade (SRMLU), Commodore Steve Bolton, δήλωσε: «Αυτά είναι σπουδαία νέα για το Βασιλικό Ναυτικό και άλλους χρήστες ελαφρών τορπιλών Sting Ray.

«Παίρνουμε αυτό που είναι ήδη ένα πολύ καλό ανθυποβρυχιακό όπλο πολέμου και το μετατρέπουμε στο καλύτερο στην κατηγορία του», δήλωσε ανώτερος αξιωματικός του Royal Navy, υπεύθυνος του προγράμματος Sting Ray Mid Life Upgrade (SRMLU).

Πέρα από φρεγάτες και ελικόπτερα Wildcat, η τορπίλη έχει προσαρμοστεί για ρίψη από το αεροσκάφος P-8 Poseidon της RAF και από τα ελικόπτερα ανθυποβρυχιακού πολέμου Merlin του Βασιλικού Πολεμικού Ναυτικού.

Πηγή / Φωτογραφίες BAE Systems