Του Κώστα Αλατζά
Κοινή παρουσία με τους Γάλλους ομολόγους τους στα ναυπηγεία της Λοριάν, όπου χτίζονται οι υπερσύγχρονες φρεγάτες Belharra, θα πραγματοποιήσουν οι Νίκος Δένδιας και Νίκος Παναγιωτόπουλος με αφορμή το άτυπο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας που γίνεται στα τέλη της εβδομάδας στην πόλη Μπρεστ στη δυτική Γαλλία.
Οι Γάλλοι και οι Έλληνες υπουργοί, πιθανότατα την ερχόμενη Πέμπτη, θα επιθεωρήσουν τις εργασίες κατασκευής της πρώτης γαλλικής φρεγάτας FDI HN, που αναμένεται να πέσει στο νερό το επόμενο διάστημα. Η πρώτη φρεγάτα Belharra ναυπηγείται για το γαλλικό πολεμικό ναυτικό, ενώ η δεύτερη που θα ακολουθήσει προορίζεται για το ελληνικό πολεμικό ναυτικό.
Η κοινή παρουσία Λε Ντριάν – Δένδια και Παρλί – Παναγιωτόπουλου στα γαλλικά ναυπηγεία της Λοριάν λαμβάνει χώρα την ώρα που η γαλλική προεδρία εμφανίζεται διατιθεμένη να προωθήσει την υλοποίηση ενός σχεδίου κοινής ευρωπαϊκής άμυνας. Οι προοπτικές της ευρωπαϊκής στρατηγικής αυτονομίας αναμένεται να απασχολήσουν τους υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας που θα βρεθούν, στο πρώτο άτυπο συμβούλιο που γίνεται μετά την ανάληψη της γαλλικής προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ελληνογαλλική συμφωνία στο πλαίσιο στρατηγικής αυτονομίας της ΕΕ
Η δημιουργία ευρωπαϊκής δύναμης ταχείας επέμβασης και η δημιουργία ενός ευρωπαϊκού οργανισμού αμυντικής βιομηχανίας αποτελούν πυλώνες του γαλλικού οράματος για την ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία. Η πρόσφατη ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία παρουσιάζεται από το Παρίσι και την Αθήνα ως ένα σχήμα οικοδόμησης κοινής ευρωπαϊκής άμυνας.
Η ρήτρα αμυντικής συνδρομής και η ναυπήγηση των Belharra μπορούν να αποτελέσουν δηλαδή ένα πρότυπο αμυντικής συνεργασίας σε ευρωπαϊκή κλίμακα. Σε στρατιωτικό επίπεδο θα μπορεί να λειτουργεί έχοντας συμπληρωματικό ή επικουρικό ρόλο στο ΝΑΤΟ, ενώ ταυτόχρονα η συμφωνία ναυπήγησης των γαλλικών φρεγατών μπορεί να αποτελέσει και ένα παράδειγμα συνεργασίας των ευρωπαϊκών αμυντικών βιομηχανιών.
Η συζήτηση για την στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης έχει ανοίξει και θεωρείται βέβαιο ότι θα ενταθεί κατά τη διάρκεια της γαλλικής προεδρίας. Ωστόσο δεν είναι καθόλου σίγουρο αν θα καταλήξει σε κάποιο απτό αποτέλεσμα. Προσπάθειες για τη δημιουργία ευρωστρατού και ενός ενιαίου ευρωπαϊκού αμυντικού πυλώνα έγιναν και στο παρελθόν, όταν το ΝΑΤΟ βρισκόταν ξανά σε διαδικασία αναζήτησης ρόλου, αλλά δεν τελεσφόρησαν.