Steel Dome: Τα σχέδια της Τουρκίας για τον «Ατσάλινο Θόλο» – Μένουν εκτός οι S-400

Η Τουρκία ολοκλήρωσε τα βασικά σχέδια για το σύστημα αεράμυνας Steel Dome (Çelik Kubbe – Ατσάλινος Θόλος), ένα έργο που έχει σχεδιαστεί για να ενισχύσει την ασφάλεια του εναέριου χώρου της χώρας με προηγμένες, πολυεπίπεδες δυνατότητες.

Η απόφαση ελήφθη κατά τη διάρκεια της δεύτερης συνεδρίασης της Εκτελεστικής Επιτροπής Αμυντικής Βιομηχανίας (SSIK), υπό την προεδρία του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τον περασμένο μήνα, όπως είχε αναφέρει και το OnAlert.gr.

Θα διαθέτει παράδοση δεδομένων σε πραγματικό χρόνο σε επιχειρησιακά κέντρα και θα αξιοποιεί τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης για να υποστηρίζει τους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων.

Το Steel Dome είναι μια πρωτοβουλία που αναπτύχθηκε από την Aselsan σε συνεργασία με τη Roketsan και το τουρκικό κυβερνητικό ερευνητικό ινστιτούτο TÜBİTAK SAGE. Συγκεντρώνει υπάρχοντες και μελλοντικούς αισθητήρες, δίκτυα επικοινωνίας και όπλα σε ένα σύστημα για ολοκληρωμένη προστασία του εναέριου χώρου.

Σύμφωνα με τον Sıtkı Egeli, αναπληρωτή καθηγητή στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Σμύρνης, το Steel Dome δεν είναι κάτι καινούργιο, αλλά περισσότερο μια προσπάθεια ενσωμάτωσης διαφόρων συστημάτων αεράμυνας και πυραυλικής άμυνας που αναπτύχθηκαν την τελευταία δεκαετία.

«Το πραγματικό κλειδί για την επιτυχημένη αεράμυνα δεν είναι απλώς η κατοχή των σωστών όπλων, αλλά η ενσωμάτωση όλων αυτών των στοιχείων κάτω από ένα ενιαίο σύστημα διοίκησης και ελέγχου», είπε.

Τα τρία επίπεδα αεράμυνας

 

Η Τουρκία ενσωματώνει ραντάρ και συστήματα επικοινωνίας κατασκευασμένα από την Aselsan, συμπεριλαμβανομένου του συστήματος διοίκησης και ελέγχου αεράμυνας HERİKKS και του δικτύου ραντάρ RADNET

Μέρος του «Ατσάλινου Θόλου», ως ένα τέταρτο επίπεδο, θα είναι και όπλα λέιζερ, όπως το Gökberk και το Alka, τα οποία βρίσκονται ακόμα υπό ανάπτυξη.

Σύμφωνα με τον Egeli, η Τουρκία είχε σχεδιάσει να χρησιμοποιήσει το σύστημα ACCS (Air Command Control System), που αναπτύχθηκε τη δεκαετία του 2000 για κοινή χρήση από όλα τα μέλη του ΝΑΤΟ, ως «εγκέφαλο» του νέου προγράμματος. Ωστόσο, τα ανεπίλυτα ζητήματα σχετικά με το λογισμικό της συμμαχίας οδήγησαν την Τουρκία να αναπτύξει μια «εγχώρια» λύση.

Το ρωσικό σύστημα αεράμυνας S-400, που αγόρασε η Τουρκία το 2017, δεν θα είναι μέρος του Steel Dome, καθώς «δεν ευθυγραμμίζεται με τη μακροπρόθεσμη στρατηγική αεράμυνας της Τουρκίας», όπως υποστηρίζει ο Τούρκος αναλυτής.

Πηγή: Defense News / Φωτογραφίες αρχείου