SSN(X): Η νέα γενιά πυρηνικών υποβρυχίων των ΗΠΑ που θα «ταράξει τα νερά»

Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ φαίνεται ότι θα πάρει τα χέρια του την πολυαναμενόμενη νέα γενιά πυρηνικών επιθετικών υποβρυχίων τύπου SSN(X) μέχρι το 2031, η οποία θα αλλάξει τις ισορροπίες στο «παιχνίδι» των εξοπλισμών, σύμφωνα με Έκθεση της Υπηρεσίας Ερευνών του Κογκρέσου.

Το Ναυτικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ σημείωσε ότι το «SSN(X) θα είναι ο διάδοχος του σχεδίου SSN κλάσης Βιρτζίνια, το οποίο το Ναυτικό προμηθεύεται από το 1998. Ο προτεινόμενος προϋπολογισμός του Πολεμικού Ναυτικού για το 2022 απαιτεί 98,0 εκατομμύρια δολάρια σε χρηματοδότηση έρευνας και ανάπτυξης για το πρόγραμμα των νέων πυρηνικών υποβρυχίων».

Η έκθεση προσέθεσε ότι βάσει του τριακονταετούς σχεδίου ναυπήγησης του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ για το 2020, «το πρώτο SSN(X) θα είναι έτοιμο το 2031, μαζί με ένα πλοίο κλάσης Virginia. Το 2032 και το 2033, θα προμηθεύτει τα τέσσερα τελευταία σκάφη κατηγορίας Virginia. Η προμήθεια των επόμενων SSN(X) θα ξεκινήσει το 2034 και θα λαμβάνει δύο πλοία ανά έτος».

Τα νέα υποβρύχια θα είναι η απάντηση στις ναυτικές δυνάμεις της Κίνας;

Με την απόκτηση δύο SSN ετησίως για τρεις δεκαετίες, το Πολεμικό Ναυτικό «θα αποκτήσει μια δύναμη εξήντα έξι υποβρυχίων τύπου SSN. «Ψάχνουμε το απόλυτο αρπακτικό για τον θαλάσσιο τομέα», είπε ο Αντιναύαρχος Μπιλ Χιούστον, επικεφαλής των Ναυτικών Δυνάμεων Υποβρυχίων, αναφερόμενος στα νέα πυρηνικά υποβρύχια.

Η έκθεση έρχεται σε μια εποχή που το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ αντιμετωπίζει αυξημένο ανταγωνισμό με την Κίνα και τις διαρκώς αυξανόμενες ναυτικές της δυνάμεις, τις οποίες το Πεντάγωνο έχει αναγνωρίσει ως τις  μεγαλύτερες στον κόσμο . Το SSN(X) «πρέπει πραγματικά να είναι έτοιμο για μεγάλες πολεμικές επιχειρήσεις», υποστήριξε ο Χιούστον.

Η στρατιωτική ένταση στον Ειρηνικό και στα στενά της Ταϊβάν συνεχίζει να αυξάνεται, με τις Ηνωμένες Πολιτείες να γίνονται πιο επιφυλακτικές για το γεγονός ότι η Κίνα έχει δείξει την ικανότητα να εκτοξεύει βαλλιστικούς πυραύλους κατά πλοίων στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, μια άμεση απειλή για τις ΗΠΑ και τα αεροπλανοφόρα του Πολεμικού Ναυτικού.

Με πληροφορίες από: 19fortyfive / Φωτογραφία Wikipedia