*Του Κώστα Σαρικά
Εντός χρονοδιαγράμματος μέσα στο 2025 αναμένεται να παραδοθούν τόσο οι φορείς-εκτοξευτές όσο και οι πύραυλοι των πανίσχυρων ισραηλινών συστημάτων Spike NLOS, σύμφωνα με τις διακρατικές συμφωνίες που υπέγραψαν η Ελλάδα και το Ισραήλ, τον Απρίλιο του 2023.
Οι παραδόσεις προγραμματίζονται μέσα στο πρώτο εξάμηνο του έτους άσχετα με την εξέλιξη των συγκρούσεων τόσο στη Γάζα όσο και στα σύνορα με τον Λίβανο, όπως φαίνεται να διαβεβαιώνουν οι κατασκευαστές της εταιρείας Rafael.
Το Πολεμικό Ναυτικό
Σε ό,τι αφορά τον Στρατό Ξηράς, ο οποίος αναμένεται να παραλάβει συνολικά 17 εποχούμενα συστήματα Spike NMT9-NLOS Multiple Targets, υπάρχει ήδη πλήρης ετοιμότητα από τους Λόχους Αντιαρματικών Μονάδων σε Έβρο και νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.
Επιπλέον 8 συστήματα αναμένεται να παραδοθούν στο Πολεμικό Ναυτικό και συγκεκριμένα 4 συστήματα Spike NLOS, τα οποία υπάρχουν σκέψεις να μην τοποθετηθούν τελικά στις Κανονιοφόρους κλάσης «ΜΑΧΗΤΗΣ, παρά στα υπό εκσυγχρονισμό Περιπολικά κλάσης «ISLAND» και ακόμη 4 συστήματα SPIKE ER2 τα οποία προορίζονται για αντίστοιχα Σκάφη Ανορθόδοξου Πολέμου Mark V της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών.
Η Αεροπορία Στρατού και η αναβάθμιση των Apache
Όσον αφορά τα βλήματα Spike, με τα οποία πρόκειται να εξοπλιστούν τα επιθετικά ελικόπτερα τύπου Apache (AH-64A) της Αεροπορίας Στρατού, αυτά πρόκειται μεν να παραληφθούν κανονικά όμως ακόμα εκκρεμεί η αναβάθμιση των ελικοπτέρων ώστε να μπορούν να δεχτούν τα συγκεκριμένα βλήματα. Ειδικότερα, το πρόγραμμα αναβάθμισης των 19 παλαιότερων Apache, κόστους 40 εκατομμυρίων ευρώ το οποίο έχει αναλάβει η ισραηλινή εταιρεία Elbit δεν έχει ολοκληρωθεί εξαιτίας και των προβλημάτων που αντιμετώπισε από την πλημμύρα η 1η ΤΑΞΑΣ στο Στεφανοβίκειο Μαγνησίας.
Σε κάθε περίπτωση, όπως διαβεβαιώνουν αρμόδιες στρατιωτικές πηγές, η αναβάθμιση θα ολοκληρωθεί ώστε τα βλήματα SPIKE να μπορούν να χρησιμοποιηθούν από 9 επιθετικά ελικόπτερα τύπου Apache, σύμφωνα με τον σχεδιασμό. Η παραλαβή των πανίσχυρων συστημάτων Spike NLOS, Spike ER αλλά και των βλημάτων Spike με συνολικό κόστος 370 εκ ευρώ εκτινάσσει τις επιχειρησιακές δυνατότητες των Ένοπλων Δυνάμεων καθώς το συγκεκριμένο οπλικό σύστημα ανταποκρίνεται πλήρως στο αποτρεπτικό δόγμα τόσο στην περιοχή του Έβρου όσο και στο σύνθετο περιβάλλον του Αιγαίου.
Ο Στρατός Ξηράς
Τα 17 εποχούμενα συστήματα Spike NLOS, κόστους 270 εκατομμυρίων ευρώ, θα ενταχθούν σε επιλεγμένες Μονάδες του Δ’ Σώματος και της ΑΣΔΕΝ σε όλα τα μεγάλα νησιά του Αρχιπελάγους και θα λειτουργούν ως μια επιπλέον ασπίδα άμυνας με πολύ υψηλές δυνατότητες στοχοποίησης., ενώ θα αποτελούνται από:
- τρεις εκτοξευτές,
- ένα όχημα Διοίκησης-Ελέγχου και από
- ένα UAV τύπου Orbiter 3 με ακτίνα δράσης 150 χιλιόμετρα σε ρόλο ανίχνευσης, στοχοποίησης και κατάδειξης μέσω laser και δυνατότητα άμεσης μεταβίβασης συντεταγμένων και άλλων στοιχείων.
Με εμβέλεια έως και 32 χιλιόμετρα, τα 4 βλήματα τα οποία θα φέρει ο εκτοξευτής, μπορούν να πλήξουν κινούμενους και σταθερούς στόχους ημέρα και νύχτα κατευθυνόμενα από τον χειριστή μέσω της εικόνας που δίνει ο ηλεκτροοπτικός αισθητήρας. Ακόμη μεγαλύτερο βεληνεκές, το οποίο αγγίζει τα 50 χιλιόμετρα, θα έχουν τα βλήματα τα οποία θα βάλλονται από τα ελικόπτερα και θα κατευθύνονται αντίστοιχα από τον χειριστή εντός του Apache.
Σημειώνεται πως ίδια θα είναι η διαδικασία και για τους Spike NLOS των ελληνικών πολεμικών πλοίων και των Σκαφών Ανορθόδοξου Πολέμου. Υπενθυμίζεται ότι συνολικά 340 βλήματα πρόκειται να αποκτηθούν για τους Spike NLOS των Λόχων Αντιαρματικών, 55 βλήματα για τα συστήματα στα πλοία και για τα ΣΑΠ και επιπλέον 100 βλήματα για την Αεροπορία Στρατού, για τα ελικόπτερα AH-64A Αpache.