Spike: H Πολωνία έκλεισε «deal» με την Rafael για την αγορά εκατοντάδων αντιαρματικών πυραύλων με εγχώρια παραγωγή

Η Πολωνία ανακοίνωσε ότι αγοράζει εκατοντάδες αντιαρματικούς πυραύλους Spike από την ισραηλινή Rafael, μέσω της πολωνικής Mesko, η οποία θα πραγματοποιήσει την εγχώρια παραγωγή των εξαρτημάτων και την τελική συναρμολόγηση του όπλου.

Το Πολωνικό Υπουργείο Άμυνας ανέθεσε σύμβαση στην ισραηλινή εταιρεία για την προμήθεια της παραλλαγής μεγάλου βεληνεκούς του όπλου. Ο ακριβής αριθμός των πυραύλων δεν αποκαλύφθηκε, αλλά η αξία της σύμβασης θα είναι κοντά στα 100 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με ανακοίνωση της Rafael.

«Η Mesko και η Rafael συνεργάζονται με την πολωνική αγορά από το 2003, επιτρέποντας την πώληση πυραύλων εξ ολοκλήρου ‘πολωνικής κατασκευής’. Οι ισχυρές τοπικές κατασκευαστικές ικανότητες της έχουν προσφέρει πάνω από 3.000 πυραύλους Spike εξ ολοκλήρου πολωνικής κατασκευής», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Τις τελευταίες δύο δεκαετίες, η Βαρσοβία έχει συγκεντρώσει ένα οπλοστάσιο σχεδόν 4.000 πυραύλων τύπου Spike. Έδωσε την πρώτη της παραγγελία για 264 εκτοξευτές μεγάλου βεληνεκούς και 2.675 πυραύλους το 2003, ακολουθούμενη από μια δεύτερη το 2015 για 1.000 μονάδες.

Το 2020, η Mesko εμβάθυνε τη βιομηχανική της συνεργασία με τη Rafael υπογράφοντας συμφωνία για τη συμπαραγωγή πυραύλων μικρού βεληνεκούς Spike ως μέρος του εθνικού προγράμματος Pustelnik της χώρας.

Ο τρόπος που η Πολωνία αποκτά τους πυραύλους διαφέρει από αυτόν που ακολουθούν άλλοι Ευρωπαίοι πελάτες των πυραύλων Spike, των οποίων η διαδικασία παραγωγής πραγματοποιείται συνήθως από την EuroSpike GmbH στη Γερμανία, μια κοινοπραξία μεταξύ της Diehl Defence, της Rheinmetall και της Rafael.

Πηγή: Defense News