Spiegel: Η Γερμανία ενέκρινε την πώληση 100 πυραύλων RAM και τορπιλών SeaHake στην Τουρκία – «Ανοίγει η πόρτα» για τα Eurofighter;

Μεγάλη στροφή στην πολιτική της για την εξαγωγή όπλων στην Τουρκία φαίνεται πως κάνει η Γερμανία, αφού σύμφωνα με το γερμανικό μέσο Spiegel, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έδωσε το «πράσινο φως» για την πώληση γερμναικού εξοπλισμού πολλών εκατομμυρίων στην Άγκυρα.

Τα τελευταία χρόνια, η Γερμανία έχει ελαχιστοποιήσει σημαντικά τις πωλήσεις όπλων στην Τουρκία λόγω των «ψυχρών» σχέσεων με την Άγκυρα σε αυτόν τον τομέα, αλλά τώρα φαίνεται πως αυτή η στάση του βερολίνου αλλάζει.

Σύμφωνα με το Spiegel, η MBDA Deutchland έλαβε άδεια να πουλήσει στην Τουρκία 100 πυραύλους αεράμυνας RAM για τις τουρκικές φρεγάτες, καθώς και τορπίλες SeaHake της Thyssenkrupp αξίας 156 εκατομμυρίων ευρώ.

Επιπλέον, διάφορες γερμανικές εταιρείες όπλων έχουν λάβει το πράσινο φως για:

Η εκτιμώμενη αξία όλων των συμβάσεων μαζί μπορεί να είναι περίπου 336 εκατ. ευρώ.

Συγκριτικά, το 2023, η πώληση όπλων και εξοπλισμού στην Τουρκία εγκρίθηκε μόνο για 1,22 εκατομμύρια ευρώ σε 17 μικρά έργα.

Επίσης, υπενθυμίζεται πως η Γερμανία είναι το μόνο «εμπόδιο» στην προσπάθεια της Τουρκίας να αγοράσει τα ευρωπαϊκά μαχητικά Eurofighter.

Πηγή: Spiegel / Φωτογραφία αρχείου Reuters