Spartan: Ο πρώην πρόεδρος της Ουκρανίας δώρισε τεθωρακισμένα οχήματα στον ουκρανικό στρατό [vid]

Ο πρώην πρόεδρος της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο, αγόρασε μια παρτίδα τεθωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού τύπου Spartan για τα ουκρανικά στρατεύματα.

«Η επίθεση συνοδεύεται πάντα από μεγάλες απώλειες όχι μόνο για τον εχθρό αλλά και για τον ουκρανικό στρατό. Ενόψει αυτού του πολέμου, ο αριθμός και η σοβαρότητα των τραυματισμών εξαρτώνται από τα οχήματα όπου λαμβάνει χώρα η επίθεση ή η εκκένωση. Κατά τη διάρκεια της αντεπίθεσης στα ανατολικά και νότια, ο στρατός με συμβούλεψε έντονα να στραφώ προς την κατεύθυνση των οχημάτων Spartan, αρκετές δεκάδες από τα οποία έχουν ήδη παραδοθεί στην Ουκρανία από το Ηνωμένο Βασίλειο», είπε ο Ποροσένκο.

Πρόσθεσε επίσης ότι αυτά τα οχήματα είναι γρήγορα, μπορούν να περάσουν μέσα από χαρακώματα πλάτους έως 2 μέτρα, να κινηθούν πάνω από εμπόδια και να βουτήξουν στο νερό έως και 1 μέτρο.

Το τεθωρακισμένο Spartan ανήκει σε μια οικογένεια βρετανικών οχημάτων μάχης, η οποία περιελάμβανε τα Scorpion, τα Striker, τα Samaritan, τα Sultan, τα Sampson και τα Scimitar.

Το Spartan είναι ένα μικρό τεθωρακισμένο όχημα μεταφοράς προσωπικού, που μπορεί να μεταφέρει έως και επτά άτομα, συμπεριλαμβανομένων των τριών μελών του πληρώματος. Ως εκ τούτου, χρησιμοποιείται για τη μεταφορά μικρών εξειδικευμένων ομάδων, όπως ομάδες αναγνώρισης, τμήματα αεράμυνας και ενέδρες.

Πηγή: Defence Blog