Η Σουηδία θα συνεχίσει να προμηθεύει την Ουκρανία με σύγχρονα οπλικά συστήματα και εξοπλισμό, με το πέμπτο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας να υπολογίζεται στα 49 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε χθες το Υπουργείο Άμυνας. Η νέα «παρτίδα» όπλων με προορισμό τις ουκρανικές στρατιωτικές δυνάμεις θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων αντιαρματικά βλήματα, όπλα υποστήριξης όπως πολυβόλα ή τυφέκια, καθώς επίσης και συστήματα για την εξουδετέρωση ναρκοπεδίων.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα που αποκάλυψε την είδηση, ο Σουηδός Υπουργός Άμυνας δήλωσε χαρακτηριστικά ότι το νέο «πακέτο» βοήθειας αφορά συγκεκριμένα οπλικά συστήματα τα οποία ζήτησαν οι Ουκρανοί. Σημειώνεται πως πριν από ένα μήνα, στις 2 Ιουνίου, η Σουηδία είχε εγκρίνει την προμήθεια αντιπλοϊκών πυραύλων τύπου RBS-17, τυφεκίων ελεύθερου σκοπευτή τύπου AG-90 και περίπου 5.000 αντιαρματικά τύπου AT-4.
Οι Ρώσοι χρησιμοποιούν παλιούς σοβιετικούς πυραύλους
Ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι χθες ένας ταξίαρχος των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας δήλωσε ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί πυραύλους που δεν είναι ακριβείας, από τα παλιά σοβιετικά αποθέματά της, για πάνω από το 50% των επιθέσεων της στην Ουκρανία και ο ρυθμός των πληγμάτων έχει υπερδιπλασιαστεί τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Ο ταξίαρχος Αλέξι Χρόμοφ είπε, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ότι η Ρωσία προσπαθούσε να πλήξει στρατιωτικές και άλλες υποδομές κρίσιμης σημασίας αλλά χρησιμοποιεί παλιούς, σοβιετικούς πυραύλους που είναι λιγότερο ακριβείς και οδηγούν σε σημαντικές απώλειες αμάχων.
Η ανάλυσή του Χρόμοφ διαφέρει από εκείνη ορισμένων Ουκρανών πολιτικών που κατηγορούν τη Ρωσία ότι πλήττει σκόπιμα τους αμάχους για να σπείρει τον πανικό. «Οι στόχοι του εχθρού παραμένουν οι στρατιωτικές εγκαταστάσεις, οι κρίσιμες υποδομές και η βιομηχανία, τα δίκτυα μεταφορών. Ταυτόχρονα, ο άμαχος πληθυσμός υφίσταται σημαντικές απώλειες λόγω πληγμάτων» που δεν βρίσκουν στόχο, είπε ο Χρόμοφ.
«Στις πυραυλικές επιθέσεις του, ο εχθρός, σε πάνω από το 50% των περιπτώσεων χρησιμοποιεί πυραύλους από τα σοβιετικά αποθέματα, που δεν είναι ακριβείας. Ως αποτέλεσμα, πλήττονται πολιτικά κτίρια», εξήγησε. Σύμφωνα με τον Χρόμοφ, 202 πύραυλοι εκτοξεύτηκαν εναντίον της Ουκρανίας κατά το δεύτερο 15μερο του Ιουνίου, από 120 το πρώτο δεκαπενθήμερο. Σύμφωνα με την εκτίμησή του, κατά το δεύτερο μισό του μήνα χτυπήθηκαν 68 μη στρατιωτικοί στόχοι.
Με πληροφορίες και από: ΑΠΕ – ΜΠΕ