Σουηδία: Ανακοίνωσε πακέτο-μαμούθ στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία – Περιλαμβάνει αεροσκάφη αναγνώρισης ASC 890

Το Υπουργείο Άμυνας στη Σουηδία ανακοίνωσε σήμερα, Τετάρτη 29 Μαΐου 2024, νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας για την Ουκρανία αξίας 13,3 σουηδικών κορωνών (1,3 δισεκατομμύρια δολάρια).

Είναι η μεγαλύτερη δόση στρατιωτικής βοήθειας που παρέχει η Σουηδία στην Ουκρανία από την αρχή της ρωσικής εισβολής, τον Φεβρουάριο του 2022.

Το πακέτο  βοήθειας περιλαμβάνει αεροσκάφη αναγνώρισης και ελέγχου ραντάρ ASC 890,
«ολόκληρο το σουηδικό απόθεμα» οχημάτων μάχης πεζικού Pansarbandvagn 302, βλήματα πυροβολικού, αντιαεροπορικούς πυραύλους, καθώς και υλικά για τη συντήρηση και την αναπλήρωση στρατιωτικού εξοπλισμού που είχε προηγουμένως χορηγηθεί, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας.

Αυτά τα αεροσκάφη ραντάρ θα επιτρέψουν στο Κίεβο «να εντοπίζει τους πυραύλους cruise και τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) κατά την προσέγγισή τους, όπως και τους στόχους στο έδαφος και στη θάλασσα», διευκρίνισε ο υπουργός Άμυνας Παλ Γιόνσον.

Το πακέτο περιλαμβάνει επίσης οικονομική βοήθεια, πόρους δορυφορικής επικοινωνίας,
και εντολή από το Ινστιτούτο Έρευνας Ολικής Άμυνας στη Σουηδία να βοηθήσει την Ουκρανία να αναπτύξει τις δικές της ερευνητικές δυνατότητες.

Η ανακοίνωση ήρθε μια ημέρα αφότου η Σουηδία ανακοίνωσε ότι παρείχε στην Ουκρανία ένα νέο πακέτο ενεργειακής βοήθειας αξίας 615 εκατομμυρίων σουηδικών κορωνών (58,2 εκατομμυρίων δολαρίων).

Η σουηδική κυβέρνηση δήλωσε νωρίτερα τον Μάιο ότι σχεδίαζε να διαθέσει 75 δισεκατομμύρια σουηδικές κορώνες (7 δισεκατομμύρια δολάρια) σε στρατιωτική υποστήριξη στην Ουκρανία από το 2024 έως το 2026.

Με αυτήν την πρόταση, η πολιτική και στρατιωτική βοήθεια της Στοκχόλμης προς την Ουκρανία από το ξέσπασμα του πολέμου θα ανέλθει σε πάνω από 100 δισεκατομμύρια σουηδικές κορώνες (πάνω από 9 δισεκατομμύρια δολάρια).