Σολτς: «Το ευρωπαϊκό σύστημα αεράμυνας μπορεί να τεθεί σε λειτουργία σε 5 χρόνια»

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς είναι πεπεισμένος ότι θα είναι δυνατή η κατασκευή ενός πανευρωπαϊκού συστήματος αεράμυνας μέσα στα επόμενα 5 χρόνια, όπως δήλωσε σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Funke.

Ο Σολτς τόνισε ότι 14 ευρωπαϊκές χώρες ενδιαφέρονται να δημιουργήσουν μια «Ασπίδα του Ουρανού» στην ΕΕ.

«Ελπίζω ότι η προστατευτική ασπίδα θα δημιουργηθεί μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια. Τώρα η κυβέρνηση συνομιλεί με τους κατασκευαστές διαφόρων συστημάτων για να προετοιμάσουν ορισμένες λύσεις», είπε.

Υπενθύμισε επίσης ότι η Γερμανία διαθέτει το αμυντικό ταμείο των 100 δισ. ευρώ, από το οποίο μπορούν να παρθούν τα χρήματα για αυτό το έργο. «Δημιουργήσαμε ένα ειδικό ταμείο 100 δισεκατομμυρίων ευρώ για να μπορέσουμε να εκτελέσουμε τις απαραίτητες δαπάνες».

Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, ο Όλαφ Σολτς μίλησε για την ιδέα της δημιουργίας ενός κοινού συστήματος αεράμυνας για την Ευρώπη κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Πανεπιστήμιο του Καρόλου στην Πράγα τον Αύγουστο του 2022.

Το κοινό έργο αεράμυνας θεωρείται ως «απάντηση» στον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. Επιπλέον, ο Σολτς υποστήριξε ότι η Γερμανία θα επενδύσει «σημαντικά» στην αεράμυνα τα επόμενα χρόνια.

Σημείωσε επίσης ότι οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν «πολλή δουλειά για να καλύψουν τα κενά» στην αεροπορική και διαστημική άμυνα.

Η Γερμανία αρνήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα να μεταφέρει στην Ουκρανία συστήματα αεράμυνας Patriot που προσφέρθηκαν στην Πολωνία.

Με πληροφορίες από: Militarnyi / Φωτογραφία αρχείου Reuters