SM-3: Αντιτορπιλικά του U.S Navy κατέρριψαν ιρανικούς βαλλιστικούς πυραύλους που στόχευαν το Ισραήλ [vid]

Νέες πληροφορίες βγαίνουν στο φως της δημοσιότητας αναφορικά με την μαζική επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους που εξαπέλυσε το Ιράν την περασμένη Τρίτη (01.10.2024) με στόχο το Ισραήλ, καθώς η CENTCOM δημοσίευσε πλάνα από την εκτόξευση πυραύλων τύπου SM-3 από αντιτορπιλικά του U.S Navy.

Το μεικτό διοικητήριο των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων που είναι αρμόδιο για τη Μέση Ανατολή (CENTCOM, «κεντρική διοίκηση») δημοσίευσε βίντεο από τα αντιτορπιλικά USS Bulkeley και USS Cole κλάσης Arleigh Burke, τα οποία εκτόξευσαν περίπου 12 πυραύλους επιφανείας – αέρος τύπου SM-3 (Standard Missile 3), όπως επιβεβαίωσε Αμερικανός αξιωματούχος.

Ειδικότερα, τα δύο αμερικανικά αντιτορπιλικά έχουν αναπτυχθεί στην ανατολική Μεσόγειο από την Δευτέρα και στο πλαίσιο του μπαράζ βαλλιστικών πυραύλων που εκτόξευσε το Ιράν κατά του Ισραήλ, οι μονάδες επιφανείας του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ ανέλαβαν δράση και συνέδραμαν στην αναχαίτιση ιρανικών βλημάτων.

Δεν είναι η πρώτη φορά

Υψηλόβαθμος αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ δήλωσε ότι τα αμερικανικά πλοία είχαν «πολλαπλές επιτυχημένες εμπλοκές με εχθρικούς στόχους» επιβεβαιώνοντας την συμμετοχή και δράση των USS Bulkeley και USS Cole στην εξουδετέρωση των ιρανικών βαλλιστικών πυραύλων.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα αντιτορπιλικά κλάσης Arleigh Burke διαθέτουν μεταξύ άλλων το σύστημα Aegis Ballistic Missile Defense, το οποίο σε συνδυασμό με τους πυραύλους SM-3 επιτρέπει την αναχαίτιση βαλλιστικών πυραύλων, συμπεριλαμβανομένων των διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων (IBCM), όταν βρίσκονται έξω από την ατμόσφαιρα της Γης.

Εξάλλου, δεν θα είναι η πρώτη φορά που μονάδες του U.S Navy συμμετείχαν σε αναχαίτιση ιρανικών βαλλιστικών πυραύλων, αφού στην επίθεση της 13ης Απριλίου του 2024 τα αντιτορπιλικά USS Carney και USS Arleigh Burke της ίδιας κλάσης είχαν καταρρίψει τουλάχιστον τρεις βαλλιστικούς πυραύλους του Ιράν, εκτοξεύοντας τους πυραύλους επιφανείας – αέρος τύπου SM-3

Με πληροφορίες από: USNI / The War Zone | Φωτογραφία: Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ