SM-2 και SM-6: Η Αυστραλία επενδύει 5 δισεκ. δολάρια σε πυραύλους για το Πολεμικό Ναυτικό

Η Αυστραλία ανακοίνωσε μια τεράστια επένδυση 4,68 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε πυραύλους SM-2 IIIC και SM-6 για το Πολεμικό της Ναυτικό, ενισχύοντας τη δέσμευσή της για αγορά των αμερικανικών όπλων ακριβείας μεγάλης εμβέλειας.

«Το Standard Missile 6 (SM-6) και το Standard Missile 2 Block IIIC (SM-2) θα επιτρέψουν στο Πολεμικό Ναυτικό μας να χτυπήσει θαλάσσιους, χερσαίους και εναέριους στόχους σε μεγάλη εμβέλεια και να παρέχει μια ενισχυμένη ικανότητα άμυνας έναντι βαλλιστικών πυραύλων», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Ρίτσαρντ Μαρλς.

Οι SM-2 IIIC και SM-6 θα αναπτυχθούν σταδιακά στα αντιτορπιλικά κλάσης Hobart του αυστραλιανού Πολεμικού Ναυτικού και στο μέλλον, στις φρεγάτες κλάσης Hunter. Τον περασμένο Αύγουστο, η Αυστραλία πραγματοποίησε με επιτυχία δοκιμαστική εκτόξευση ενός SM-6 από το HMAS Sydney.

Ο υπουργός αμυντικών προμηθειών της Αυστραλίας, Pat Conroy, σημείωσε ότι η Αυστραλία ήταν η πρώτη χώρα, εκτός από τις ΗΠΑ, που εκτόξευσε τον πύραυλο SM-6, «υπογραμμίζοντας τη δύναμη της συμμαχίας μας».

Ως προς τον πύραυλο SM-2, αυτός παρέχει αντιαεροπορική ικανότητα, καθώς εξουδετερώνει εχθρικές απειλές, όπως αντιπλοϊκοί πύραυλοι ή αεροσκάφη σε απόσταση 90 μιλίων. Οι παραλλαγές του πυραύλου μπορούν να αναχαιτίσουν στόχους που αναπτύσσουν υψηλές ταχύτες και πραγματοποιούν ελιγμούς, ενώ διαθέτουν αναβαθμισμένες δυνατότητες στόχευσης με ραντάρ και κατευθυνόμενες πολεμικές κεφαλές. Αξιοσημείωτη είναι η παραλλαγή Block IIIB του SM-2, χάρη στην αυτόνομη λήψη υπέρυθρων, η οποία θα χρησιμοποιείται από τις μονάδες επιφάνειας του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού μέχρι και το 2035.

Πηγή: Breaking Defense