Skynex: «Δύο γερμανικά συστήματα αεράμυνας βρίσκονται ήδη στην Ουκρανία» αποκάλυψε η Rheinmetall

Η Γερμανία έχει στείλει δύο επιπλέον συστήματα αεράμυνας Skynex στην Ουκρανία, όπως αποκάλυψε ο διευθύνων σύμβουλος της κατασκευάστριας εταιρείας Rheinmetall.

Ο Armin Papperger, ο διευθύνων σύμβουλος του γερμανικού αμυντικού ομίλου, δήλωσε ότι τα συστήματα αεράμυνας Skyranger και Skynex έχουν ήδη παραδοθεί στην Ουκρανία. Το Skyranger είναι ένα κινητό σύστημα αεράμυνας που αναπτύχθηκε από την ελβετική θυγατρική της γερμανικής εταιρείας Rheinmetall.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το κόστος των συστημάτων Skynex που παρήγγειλε η γερμανική κυβέρνηση από τη Rheinmetall είναι 200 ​​εκατομμύρια ευρώ. Σημείωσε επίσης ότι αυτά τα συστήματα είχαν σκοπό να προστατεύσουν το Βερολίνο.

Το Onalert είχε αναφέρει στις αρχές Δεκεμβρίου ότι η εταιρεία είχε ανακοινώσει την μεταφορά δύο συστημάτων αεράμυνας, χωρίς όμως να κατονομάσει τον πελάτη, ενώ η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt υποστήριζε ότι ο «μυστικός πελάτης» είναι η Ουκρανία.

Το Skynex είναι κατάλληλο για περιβάλλοντα μικρού βεληνεκούς όπου οι κατευθυνόμενοι πύραυλοι είναι αναποτελεσματικοί. Επιπλέον, η χρήση πυρομαχικών 35 χλστν τύπου Ahead, είναι σημαντικά λιγότερο δαπανηρή από συγκρίσιμα συστήματα που βασίζονται σε κατευθυνόμενους πυραύλους. Επίσης, τα πυρομαχικά των 35 χιλιοστών επηρεάζονται πολύ λιγότερο από ηλεκτρονικά αντίμετρα όταν εκτοξεύονται.

Η επιτυχία του αυτοκινούμενου αντιαεροπορικού συστήματος Gepard που επιχειρεί στο πεδίο μάχης στην Ουκρανία, το οποίο δόθηκε επίσης από την Γερμανία, υπογραμμίζει την αποτελεσματικότητα των συστημάτων αεράμυνας που χρησιμοποιούν πυροβόλο όπλο 35 χιλιοστών έναντι εναέριων στόχων, ιδιαίτερα πυραύλων cruise και drones.

Η Rheinmetall βρίσκεται σε συνομιλίες για να προμηθεύσει την Ουκρανία με τα νέα της τεθωρακισμένα οχήματα Lynx και Panther, δήλωσε ο Armin Papperger στις αρχές Φεβρουαρίου σε συνέντευξή της στη Handelsblatt. Επιπλέον, η γερμανική εταιρεία ετοιμάζεται να ανακαινίσει αρκετές δεκάδες Leopard 1 με σκοπό να τα προμηθεύσει στην Ουκρανία.