«Σκληρό πόκερ» με τις LCS: Πιέζουν το U.S Navy να παροπλίσει τέσσερα και όχι εννιά πλοία

Σε «σκληρό πόκερ» εξελίσσεται η διαδικασία παροπλισμού των πλοίων παράκτιων επιχειρήσεων τύπου LCS κλάσης Freedom, διότι ένα προσχέδιο νομοσχεδίου που δημοσιεύθηκε από την Επιτροπή Πιστώσεων της Βουλής των ΗΠΑ αναφέρεται στον παροπλισμό τεσσάρων και όχι εννιά πλοίων της συγκεκριμένης  κατηγορίας, κάτι που έρχεται σε αντίθεση με τις επιθυμίες του U.S Navy.

Το μέλλον του στόλου των LCS κλάσης Freedom είναι «στον αέρα» καθώς όχι μόνο είναι υπό εξέλιξη η νομοθετική διαδικασία που θα κρίνει τον παροπλισμό των πλοίων, αλλά ακόμα το τελευταίο χρονικό διάστημα αξιωματούχοι του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ έχουν υποστηρίξει την πιθανότητα να δοθούν μερικά από αυτά τα πλοία σε συμμαχικές χώρες.

Εν αναμονή της ψήφισης του νομοσχεδίου, υπάρχουν διάφορες επιλογές που θα μπορούσε το αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό να κάνει για την αξιοποίηση των τεσσάρων LCS προτού οδηγηθούν τελικώς σε παροπλισμό. Ωστόσο, αυτό που ακόμα δεν έχει διευκρινιστεί από κανέναν, είναι το τι θα κάνει το U.S Navy με τις πέντε LCS κλάσης Freedom που θα παραμείνουν σε επιχειρησιακή λειτουργία. Σύμφωνα με κυβερνητικό έγγραφο, εξετάζεται σοβαρά το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθούν σε αποστολές της Νότιας και Αφρικανικής Διοίκησης του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, όμως αυτό δεν έχει επιβεβαιωθεί επισήμως.

Σε κάθε περίπτωση, η υπόθεση του παροπλισμού των αμερικανικών πλοίων παράκτιων επιχειρήσεων έχει δημιουργήσει αρκετές αντιδράσεις ανάμεσα στο U.S Navy και στους Αμερικανούς νομοθέτες, οι οποίοι εξέφρασαν την σαφή αντίθεσή τους με την απόφαση προώρου παροπλισμού τους, καθώς ορισμένα από τα πλοία κλάσης Freedom δεν έχουν συμπληρώσει ούτε δύο χρόνια υπηρεσίας. Ωστόσο, οι πρόσφατες εξελίξεις στις LCS κλάσης Independence, για ρωγμές σε τουλάχιστον έξι πλοία της κατηγορίας, φαίνεται να είναι χρήσιμο επιχείρημα για το Ναυτικό των ΗΠΑ, ώστε να διακόψει το συντομότερο δυνατό την χρηματοδότηση για την συντήρηση και υποστήριξη των προβληματικών αυτών μονάδων επιφανείας, προκειμένου να δοθούν οι πολύτιμοι πόροι σε άλλα εξοπλιστικά προγράμματα του U.S Navy.