F-35: Σκληρό «παζάρι» Τραμπ-Ερντογάν για τα stealth μαχητικά εν μέσω πολέμου

Ο πρόεδρος της Τουρκίας έκανε γνωστό ότι σκοπεύει να συζητήσει το ζήτημα των αμερικανικών μαχητικών F-35 με τον Ντόναλντ Τραμπ, στη συνάντηση που θα έχουν τον επόμενο μήνα, παρά τις απειλές του Αμερικανού προέδρου σε βάρος της τουρκικής οικονομίας.

Το θέμα των παραδόσεων των F-35 αναμένεται να βάλει στο τραπέζι ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στη διάρκεια της συνάντησης που θα έχει με τον Αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ στην Ουάσινγκτον, στις 13 Νοεμβρίου.

Και αυτό, παρά τις απειλές από μέρους του Αμερικανού προέδρου να «εκμηδενίσει» την τουρκική οικονομία, στη σκιά της στρατιωτικής επιχείρησης στη βορειοανατολική Συρία που ξεκίνησε χθες. Εν τω μεταξύ, γερουσιαστές των ΗΠΑ πρότειναν ένα νομοσχέδιο για την επιβολή κυρώσεων σε βάρος Τούρκων αξιωματικών, βάζοντας στο «στόχαστρο» περιουσιακά τους στοιχεία. Ο Τραμπ στήριξε την υιοθέτηση περιοριστικών μέτρων σε βάρος της Άγκυρας, διαμηνύοντας μάλιστα πως θα ήθελε «κάτι περισσότερο από κυρώσεις».

«Εγώ και ο κύριος Τραμπ καταβάλλουμε προσπάθειες, προκειμένου να ενισχυθούν οι σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και των ΗΠΑ», σημείωσε μεταξύ άλλων ο Ερντογάν, μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά το πέρας της επίσκεψής του στη Σερβία, σύμφωνα με το CNN Turk.

Αναφερόμενος στις απειλές του προέδρου των ΗΠΑ, ο ίδιος επεσήμανε ότι «τέτοιου είδους ισχυρισμοί αποσκοπούν στην αποτροπή πιέσεων από διάφορους κύκλους».

Σκληρό «πόκερ» με μάρκες τα F-35

Μάλιστα, πληροφορίες από την Αμερική κάνουν λόγο για ένα δυνατό παζάρι του Προέδρου Τραμπ με τον Ενρτογάν: Ο πρώτος προσέφερε F-35 με αντάλλαγμα η Τουρκία να μην εισβάλει στη Συρία.

Η ιστορία δείχνει πως η Τουρκία αρνείται να παζαρέψει τους εξοπλισμούς της και θέλει να μεταφέρει το σκληρό «πόκερ» τον Νοέμβρη στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με την Washington Post, σε τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του Προέδρου Τραμπ και του Τούρκου ομολόγου του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την Κυριακή, 2 μέρες πριν την επίθεση, ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι αν η Τουρκία δεν εισβάλει στη βορειοανατολική Συρία θα συζητήσει με τον Ερντογάν τα εξοπλιστικά σε άλλη βάση, αφήνοντας να εννοηθεί πως τα F-35 είναι στο τραπέζι.

Με πληροφορίες από: Business insider / Washington post / Sputnik