Σκάνδαλο σε LCS: Αρχικελεύστρια εγκατέστησε κρυφά Starlink στο USS Manchester – Απαλλάχθηκε από τα καθήκοντά της

Ένα απίστευτο περιστατικό σημειώθηκε στο Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ, όταν η Αρχικελεύστρια Γκριζέλ Μαρρέρο αγόρασε και εγκατέστησε κρυφά, σε συνεργασία με άλλα στελέχη, δορυφορική σύνδεση ίντερνετ Starlink στο USS Manchester, ένα πλοίο παράκτιων επιχειρήσεων (LCS) κλάσης Independence, που είχε ως αποτέλεσμα να απαλλαχθεί από τα καθήκοντά της.

Η υπόθεση αυτή έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις αφού πρόκειται για πρωτοφανές περιστατικό, ειδικά στις αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις, όπου διακυβεύεται η ασφάλεια των πληροφοριών, αφού μη πιστοποιημένος εξοπλισμός μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τις στρατιωτικές επιχειρήσεις και την ασφάλεια των μονάδων στον κυβερνοχώρο.

Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ δημοσίευσε πρόσφατα λεπτομέρειες και πληροφορίες αναφορικά με την υπόθεση αυτή. Η Αρχικελεύστρια Γκριζέλ Μαρρέρο, πρώην τεχνικός συστημάτων πληροφοριών και άλλοι Υπαξιωματικοί του USS Manchester, πλήρωσαν 2.800 δολάρια για την αγορά και την εγκατάσταση του συστήματος υψηλής απόδοσης τύπου Starlink τον Απρίλιο του 2023, επειδή ήθελαν να επικοινωνούν με συγγενείς, να ενημερώνονται και να βλέπουν αγώνες.

Μάλιστα, αγόρασαν ενισχυτές σήματος και κεραίες ώστε το σήμα να είναι δυνατό σε όλα τα μέρη του LCS όταν βρίσκονταν εν πλω. Φυσικά, όλο αυτό έγινε κρυφά για να μην γίνει γνωστό ούτε στον κυβερνήτη αλλά ούτε σε ναύτες και ανώτερους αξιωματικούς, αφού γνώριζαν ότι θα αντιμετώπιζαν ποινές, αφού αυτή η πρωτοβουλία ήταν παράνομη και επικίνδυνη για την κυβερνοασφάλεια του πλοίου.

Ωστόσο, οι «φήμες» για δίκτυο WiFi στο USS Manchester έφτασαν στον κυβερνήτη, ο οποίος τελικά αποκάλυψε το μυστικό των Υπαξιωματικών του και στη συνέχεια προέβη στις προβλεπόμενες διαδικασίες, οι οποίες κατέληξαν σε στρατοδικείο. Εκεί, η Αρχικελεύστρια ομολόγησε την ενοχή της που είχε ως αποτέλεσμα να χάσει τον βαθμό της και να απαλλαχθεί από τα καθήκοντά της.

Με πληροφορίες από: Military.com / Navy Times