Σκάνδαλο με τα FA-50 της Πολωνίας: «Στον αέρα» η παράδοση των αεροσκαφών – Νομική διαμάχη με τη Σεούλ

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει τις τελευταίες εβδομάδες η Πολωνία αφορά το πρόγραμμα προμήθειας των εκπαιδευτικών – ελαφριών μαχητικών αεροσκαφών τύπου FA-50 από τη Νότια Κορέα, που έχει εξελιχθεί σε διαμάχη με την Σεούλ αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα παράδοσης μονάδων και εξοπλισμών.

Στις 12 Σεπτεμβρίου 2024, ο Πολωνός Υπουργός Άμυνας, Τσέζαρι Τόμτσικ, μίλησε ενώπιον του κοινοβουλίου και άσκηση σκληρή κριτική στον προκάτοχό του, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι ο Μάριους Μπλατζάκ διαπραγματεύτηκε βιαστικά την αγορά των 48 νοτιοκορεατικών αεροσκαφών δίχως να οριστικοποιήσει την προμήθεια σημαντικών οπλικών συστημάτων και πυρομαχικών.

Νομική «διαμάχη» με τη Σεούλ

Από την πλευρά της, η Νότια Κορέα υποστηρίζει ότι κατά την διάρκεια των διαπραγματεύσεων η Πολωνία δεν διατύπωσε με σαφή τρόπο τα πυρομαχικά που επιθυμεί αλλά αντιθέτως οι δύο πλευρές συμφώνησαν «να εξετάσουν μελλοντικά την αγορά των οπλικών συστημάτων» που θέλει να ενσωματώσει η Βαρσοβία στα αεροσκάφη τύπου FA-50.

Οι δύο πλευρές διαφωνούν ως προς τη νομική ερμηνεία της σύμβασης, γεγονός που έχει έχει προκαλέσει τριβή και διαμάχη μεταξύ των δύο χωρών, με αποτέλεσμα ο Πολωνός Υπουργός Άμυνας να θέσει την σύμβαση υπό την κρίση του Ελεγκτικού Συνεδρίου της χώρας, για να αποφασίσει αν θα συνεχιστεί η υλοποίηση της συμφωνίας ή αν θα καταγγελθεί και κατ’ επέκταση ακυρωθεί, κάτι που θα τινάξει «στον αέρα» την παράδοση των FA-50 στην Βαρσοβία και θα έχει επίσης τεράστιες οικονομικές συνέπειες.

Επί του παρόντος, η Πολωνία έχει παραλάβει 12 αεροσκάφη τύπου FA-50 στην βασική τους διαμόρφωση (Gap Filler) τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο για εκπαιδευτικές δραστηριότητες, με την Βαρσοβία να κατηγορεί την κατασκευάστρια εταιρεία KAI (Korea Aerospace Industries) ότι καθυστερεί την παράδοση των υπόλοιπων 36 αεροσκαφών FA-50 στην προηγμένη έκδοση PL. 

Σκάνδαλο με τους εξοπλισμούς ;

Από την μία, τα FA-50GF έχουν την ικανότητα να φέρουν πυραύλους αέρος – αέρος μικρής εμβέλειας τύπου AIM-9L/M Sidewinder και πυραύλους αέρος – εδάφους τύπου AGM-65 Maverick, καθώς επίσης βόμβες γενικής χρήσης Mk.82 αλλά και πυρομαχικά JDAM. Ωστόσο, η προηγμένη έκδοση FA-50PL θα διαθέτει ραντάρ AESA, σύστημα ζεύξης δεδομένων Link 16, σύγχρονους πυραύλους αέρος – αέρος τύπου AIM-9X Sidewinder, εξωτερικές δεξαμενές καυσίμου, πιο σύγχρονα πυρομαχικά ακριβείας και πυραύλους αέρος – αέρος AIM-120 AMRAAM, που είναι ο «διακαής πόθος» των Πολωνών.

Σύμφωνα με Πολωνούς αναλυτές, εκεί επικεντρώνεται η διαμάχη μεταξύ Βαρσοβίας και Σεούλ. Φαίνεται πως οι Πολωνοί δεν διατύπωσαν ρητά αίτημα για τους προηγμένους πυραύλους αέρος – αέρος μεσαίας εμβέλειας και έτσι η Νότια Κορέα δεν δεσμεύεται να τους παραχωρήσει, ενώ επιπρόσθετα απαιτείται και η σύμφωνη γνώμη των ΗΠΑ για την πώλησή τους. Αυτό είναι το επίμαχο σημείο περί «μελλοντικής διαπραγμάτευσης για την προμήθεια οπλικών συστημάτων» στη σύμβαση που έχει δημιουργήσει την διακρατική διαμάχη.

Χαμένη…η πολωνική Πολεμική Αεροπορία

Συνεπώς, η Πολωνία θεωρεί ότι η Νότια Κορέα δεν εκπληρώνει τις δεσμεύσεις για την παράδοση εξοπλισμού που προκύπτουν από την σύμβαση των FA-50, με τη Σεούλ να απαντάει ότι δεν υπάρχει σαφές και ρητό αίτημα και ως εκ τούτου δεν είναι υποχρεωμένη να παραδώσει κάτι.

Όλα αυτά συμβαίνουν, ενώ η πολωνική Πολεμική Αεροπορία δεν ξέρει αν θα παραλάβει από το 2025 και μετά, τα υπόλοιπα αεροσκάφη τύπου FA-50 στην προηγμένη έκδοση PL, αλλά αν αυτά θα έχουν τον απαραίτητο εξοπλισμό, υλικοτεχνική υποστήριξη, προσομοιωτές πτήσης και όπλα για να τεθούν σε επιχειρησιακή λειτουργία το συντομότερο δυνατό, όχι μόνο για εκπαιδευτικές ασκήσεις αλλά και για πραγματικές αποστολές.

Με πληροφορίες από: KBS / Aerospace Global News / Defense24.pl