Σε νέες δηλώσεις προχώρησε ο επικεφαλής της Προεδρίας των Αμυντικών Βιομηχανιών της Τουρκίας (SSB), αναφορικά με την διαδικασία διαρκούς αναβάθμισης του πυραυλικού συστήματος αεροπορικής άμυνας τύπου Siper, που αναμένεται τα επόμενα χρόνια να αποτελέσει την «ραχοκοκκαλιά» της αντιαεροπορικής «ασπίδας» της γειτονικής μας χώρας.
Ο Ισμαήλ Ντεμίρ συγκεκριμένα δήλωσε ότι η τουρκική αμυντική βιομηχανία χρειάζεται περίπου πέντε με έξι χρόνια προκειμένου το πυραυλικό σύστημα αεράμυνας τύπου Siper να φτάσει το επίπεδο των πυραυλικών συστημάτων αεράμυνας τύπου Patriot ή και S-400, ενώ μάλιστα πρόσθεσε ότι «επί του παρόντος το Siper μπορεί να συγκριθεί με το SAMP/T, αν και το σύστημα αεράμυνας της Eurosam είναι λίγο καλύτερο σε κάποιες λεπτομέρειες».
Ο υψηλόβαθμος Τούρκος αξιωματούχος τόνισε ότι το πρόγραμμα ανάπτυξης των αντιαεροπορικών συστημάτων τύπου Siper περιλαμβάνει «μια διαδικασία διαρκών δοκιμών και ενσωμάτωσης νέων υποσυστημάτων και τροποποιήσεων, με αποτέλεσμα στο μέλλον να κατασκευάζονται νέες εκδόσεις των πυραυλικών συστημάτων αεράμυνας τύπου Siper όπως Siper Block 1, Siper Block 2», όπως δηλαδή γίνεται και σε άλλα εξοπλιστικά προγράμματα, π.χ των μαχητικών αεροσκαφών τύπου F-35.
Έπειτα, ο Ντεμίρ αποκάλυψε ότι το πρώτο σύστημα Siper μπορεί σύντομα να παραδοθεί στις τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις, ενώ στόχος της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας είναι η κύρια τροποποίηση του πυραυλικού συστήματος αεράμυνας ώστε να είναι σε θέση να εξουδετερώνει στόχους και απειλές σε μεγάλη εμβέλεια.
Το ιστορικό ανάπτυξης του Siper
Τον περασμένο μήνα, ο Γενικός Διευθυντής της τουρκικής εταιρείας αμυντικής τεχνολογίας Aselsan, ο Χαλούκ Γιοργκούν δήλωσε χαρακτηριστικά ότι: «Κατασκευάζουμε συστήματα αεράμυνας. Δεν χρειαζόμαστε [τα πυραυλικά συστήματα αεράμυνας τύπου] S-300, και τους S-400. Δεν τα έχουμε πλέον ανάγκη, αυτό είναι το καθήκον μας» και στο σημείο αυτό αναφέρθηκε στο τουρκικής κατασκευής πυραυλικό σύστημα αεράμυνας τύπου Siper, το οποίο αναμένεται να γίνει στο μέλλον το «κλειδί για την αεροπορική και πυραυλική άμυνα της Τουρκίας».
Ειδικότερα, ο CEO της Aselsan είπε για το σύστημα Siper ότι διαθέτει, μεταξύ άλλων:
- έναν σταθμό επικοινωνίας.
- ένα ραντάρ αναζήτησης εχθρικών στόχων και απειλών.
- ένα κέντρο ελέγχου μαζί με μια μονάδα ελέγχου πυρός που ενσωματώνει σύστημα IFF (αναγνώρισης φίλιων ή εχθρικών μονάδων).
- συστήματα εκτόξευσης βλημάτων, που αποτελείται από περίπου 12 με 13 φορτηγά.
Στο σημείο αυτό αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι το πρόγραμμα ανάπτυξης του Siper έχουν αναλάβει οι εταιρείες Aselsan, Roketsan, σε συνεργασία με το Συμβούλιο Επιστημονικής και Τεχνολογικής Έρευνας της Τουρκίας και προορίζεται για την προστασία στρατηγικής σημασίας στρατιωτικών, κυβερνητικών εγκαταστάσεων και υποδομών από εχθρικές επιθέσεις.
Οι πύραυλοι Siper, που στα τουρκικά σημαίνει «τάφρος», αναμένεται να εισέλθουν στο οπλοστάσιο των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων έως το 2023, ενώ οι αναλυτές θεωρούν ότι θα γίνει η «εναλλακτική λύση» στα προηγμένα ρωσικά συστήματα αεράμυνας S-400, η αγορά των οποίων προκάλεσε την τεράστια αντιπαράθεση και τις διαρκείς εντάσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες σχετικά με τις ανησυχίες της Ουάσιγκτον για την ασφάλεια και την υπονόμευση των στρατηγικών υποδομών του NATO.