SIGMA 10514: «Πρόσω ολοταχώς» για την κατασκευή της πρώτης νέας φεγάτας της Κολομβίας

Το Πολεμικό Ναυτικό της Κολομβίας ξεκινάει την διαδικασία προμήθειας νέων μονάδων επιφανείας, καθώς ανέθεσε στην κατασκευάστρια εταιρεία COTECMAR, την σύμβαση για την ναυπήγηση της πρώτης φρεγάτας τύπου SIGMA 10514, στο πλαίσιο του εξοπλιστικού προγράμματος «Strategic Surface Platform», που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την κατασκευή ενός περιπολικού σκάφους ανοιχτής θαλάσσης και ενός πλοίου γενικής υποστήριξης.

Ο Αντιναύαρχος Francisco Hernando Cubides Granados, Διοικητής του Πολεμικού Ναυτικού της χώρας, είπε ότι τα νέα πλοία θα προστατεύσουν τα συμφέροντα της Κολομβίας τόσο στις ακτές του Ειρηνικού όσο και στην Καραϊβική. Αξίζει να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση ανακοίνωσε συνολικά δαπάνες ύψους 440 εκατομμυρίων δολαρίων που θα χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή, τη δοκιμή και την επιχειρησιακή λειτουργία μονάδων επιφανείας.

Το εξοπλιστικό πρόγραμμα για τις φρεγάτας

Η αντικατάσταση των υφιστάμενων φρεγατών κλάσης «Almirante Padilla» έχει προγραμματιστεί στο πλαίσιο του εξοπλιστικού προγράμματος «Strategic Surface Platform». Το αρχικό σχέδιο ήταν να κατασκευαστούν οκτώ νέες φρεγάτες μέχρι το 2037, αλλά λόγω οικονομικών περιορισμών ο αριθμός αυτός μειώθηκε στις πέντε συνολικά φρεγάτες τύπου SIGMA 10514, αφού το σχέδιο της ολλανδικής Damen προτιμήθηκε από το Υπουργείο Άμυνας της Κολομβίας.

Στο πλαίσιο αυτό, οι φρεγάτες SIGMA 10514 θα κατασκευαστούν στα ναυπηγεία της εταιρείας COTECMAR, η οποία υπέγραψε στις 27 Σεπτεμβρίου συμβόλαιο με την Damen για την από κοινού ανάπτυξη των νέων πολεμικών πλοίων, που θα έχουν ειδικά χαρακτηριστικά για να ικανοποιούν τις επιχειρησιακές ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού της Κολομβίας.

Ο σχεδιασμός των φρεγατών αναμένεται να ολοκληρωθεί στα μέσα του 2023 και η κατασκευή του πρώτου πλοίου μπορεί να ξεκινήσει το 2025. Σύμφωνα με το Naval News, η SIGMA 10514 για την Κολομβία ίσως διαθέτει μεταξύ άλλων: