Sidewinder: «Η Ουκρανία μετατρέπει τους αμερικανικούς πυραύλους για F-16 σε πυραύλους αεράμυνας»

Η Ουκρανία έχει μετατρέψει τους αμερικανικούς πυραύλους AIM-9 Sidewinder που προορίζονται για δυτικά μαχητικά τύπου F-16 σε πυραύλους εδάφους-αέρος, αναφέρουν σε χθεσινό δημοσίευμά τους οι Financial Times.

«Μια πρόσφατη επιτυχία του ουκρανικού στρατού ήταν η μετατροπή των περιττών αμερικανικών πυραύλων αέρος-αέρος AIM-9 Sidewinder σε πυραύλους εδάφους-αέρος. Μια κρίσιμη ανάγκη δεδομένου ότι η Ρωσία συνεχίζει να εξαπολύει επιθέσεις σε πόλεις μακριά από τη γραμμή του μετώπου», αναφέρουν οι FT.

Ένας υψηλόβαθμος Ουκρανός αξιωματούχος επιβεβαίωσε αυτές τις πληροφορίες στους Financial Times λέγοντας πως «αυτοί οι πύραυλοι που παραδόθηκαν στην Ουκρανία ήταν εκτός λειτουργίας».

«Τα φτιάξαμε. Βρήκαμε τον τρόπο να τα εκτοξεύουμε από το έδαφος. Είναι ένα είδος αυτοδημιούργητης αεράμυνας», πρόσθεσε.

Ο αξιωματούχος πιστεύει ότι αυτά τα μετατρεπόμενα βλήματα θα βοηθήσουν τους Ουκρανούς να «περάσουν» τον χειμώνα. Η Ρωσία αναμένεται να επιτεθεί στην ενεργειακή υποδομή της Ουκρανίας με μεγαλύτερη ένταση τους επόμενους μήνες. Ο Ουκρανός αξιωματούχος τόνισε ότι δεν πρόκειται για μακροπρόθεσμη λύση, αλλά είναι κάτι προσωρινό.

Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι συχνή πρακτική στον ουκρανικό στρατό να παίρνουν κάτι «απαρχαιωμένο», όπως παλιά υλικά που θεωρούνται άχρηστα από τον αμερικανικό στρατό, και να το μετατρέπουν σε κάτι άλλο που μπορούν να χρησιμοποιήσουν.

Ο AIM-9 Sidewinder είναι ένας πύραυλος αέρος-αέρος μικρού βεληνεκούς των ΗΠΑ που αναπτύχθηκε στα μέσα της δεκαετίας του 1950.  Πάνω από 200.000 πύραυλοι έχουν εκτοξευθεί από το 1955, καθιστώντας το AIM-9 έναν από τους πιο χρησιμοποιούμενους πυραύλους αέρος-αέρος στην ιστορία.

Με πληροφορίες από: Ukrainska Pravda / Φωτογραφία αρχείου