SiAW: Πρώτη δοκιμαστική εκτόξευση του πυραύλου νέας γενιάς της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ

Η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ (USAF) πραγματοποίησε για πρώτη φορά δοκιμαστική εκτόξευση, από ένα μαχητικό αεροσκάφος τύπου F-16 Viper,  του νέου πυραύλου αέρος – εδάφους τύπου SiAW (Stand-in Attack Weapon) που αναπτύσσεται για να προσφέρει ικανότητα κρούσης υψηλής ταχύτητας απέναντι σε ένα μεγάλο εύρος εχθρικών απειλών και στόχων.

Η USAF δημοσίευσε φωτογραφίες από το F-16 Viper της 40ης Μοίρας Πτητικών Δοκιμών κατά την διάρκεια εκτόξευσης ενός δοκιμαστικού πυραύλου SiAW σε πεδίο βολής στον Κόλπο του Μεξικό, με το μαχητικό αεροσκάφος να απογειώνεται από την αεροπορική βάση Eglin της πολιτείας Φλόριντα.

Ο σκοπός της δοκιμής

Η κατασκευάστρια εταιρεία Northrop Grumman, που είναι υπεργολάβος του προγράμματος ανάπτυξης ανακοίνωσε την παράδοση μιας δοκιμαστικής έκδοσης του SiAW, ο οποίος βασίζεται στον πύραυλο αντι-ραντάρ τύπου AGM-88G Advanced Anti-Radiation Guided Missile-Extended Range (AARGM-ER).

Ο δοκιμαστικός πύραυλος SiAW/Northrop Grumman

Ο δοκιμαστικός πύραυλος χρησιμοποιήθηκε για να διαπιστωθεί η ασφαλής απελευθέρωσή του από το αεροσκάφος, ένα σημαντικό στάδιο στο πρόγραμμα ανάπτυξης και κατασκευής του πυραύλου, γι’αυτό και δεν είχε ούτε σύστημα πρόωσης ούτε πολεμική κεφαλή.

Ο στόχος της USAF

Όπως είχαμε αναφέρει στο OnAlert.gr, στόχος της USAF είναι να ενταχθεί ο καινούργιος αυτός πύραυλος στο οπλοστάσιο των stealth μαχητικών αεροσκαφών πολλαπλών ρόλων πέμπτης γενιάς F-35, ενώ η προσδοκία είναι ότι η συμβατική έκδοση F-35A θα μπορεί να τον ενσωματώνει στο εσωτερικό της ατράκτου, για να διατηρεί παράλληλα τις stealth ιδιότητές του. Βέβαια, δεν αποκλείεται στο μέλλον να εξοπλίζει τα stealth στρατηγικά βομβαρδιστικά αεροσκάφη τύπου B-21 Raider αλλά και μη επανδρωμένα αεροσκάφη νέας γενιάς.

F-16 Viper εκτοξεύει τον δοκιμαστικό πύραυλο SiAW

Σε κάθε περίπτωση, με τους πυραύλους SiAW η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ θα μπορεί να πραγματοποιεί αεροπορικά πλήγματα κατά εχθρικών στόχων που δημιουργούν επιχειρησιακά περιβάλλοντα τύπου «anti-access / area-denial», γνωστά και ως «A2/AD», όπου δηλαδή στόχος είναι η άρνηση πρόσβασης και η άρνηση κατάληψης της περιοχής από τον αντίπαλο.

Αυτές οι επιχειρησιακές συνθήκες δημιουργούνται από ολοκληρωμένα συστήματα αεροπορικής άμυναςεκτοξευτές βαλλιστικών πυραύλων ή βλημάτων cruiseπαρεμβολείς (jammers) δορυφορικών συστημάτων πλοήγησης ή και συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου

Με πληροφορίες από: TWZ / Φωτογραφίες USAF