Shahed-136: Ντοκουμέντα ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί Ιρανικά UAV στην Ουκρανία θα παρουσιάσει ο Ισραηλινός Πρόεδρος

Η Ρωσία όχι μόνον χρησιμοποιεί ιρανικά UAV στον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά ο Ισραηλινός Πρόεδρος Ισαάκ Χέρτζογκ θα παρουσιάσει σήμερα σε Αμερικανούς αξιωματούχους «αδιάσειστα πειστήρια» γι αυτό.

Αυτό αναφέρει η Times of Israel, την ώρα που ο Ισραηλινός Πρόεδρος βρίσκεται ήδη στην Ουάσινγκτον, όπου θα έχει συνάντηση – εκτός των άλλων – και με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.

Πριν από την αναχώρησή του για τις ΗΠΑ, ο Χέρτζογκ είπε ότι το πιο πιεστικό θέμα στην ατζέντα θα είναι «η ιρανική απειλή, η οποία αποσταθεροποιεί όχι μόνο τη Μέση Ανατολή αλλά ολόκληρο τον κόσμο».

Το γραφείο του Χέρτζογκ γνωστοποίησε ότι ο πρόεδρος θα παρουσιάσει φωτογραφικά ντοκουμέντα που δείχνουν τη Ρωσία να χρησιμοποιεί προηγμένα ιρανικά UAV στις επιθέσεις της στην Ουκρανία.

Τις τελευταίες εβδομάδες, οι δυτικές δυνάμεις κατηγόρησαν επανειλημμένα τη Ρωσία ότι χρησιμοποιεί ιρανικά UAV – και ιδίως Shahed-136 – για να επιτεθεί σε αμάχους και σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής στην Ουκρανία, μια κατηγορία που τόσο η Μόσχα όσο και η Τεχεράνη έχουν αρνηθεί.

Το γραφείο του Ισραηλινού προέδρου ανέφερε ότι οι ισραηλινοί αξιωματούχοι ασφαλείας έχουν χρησιμοποιήσει οπτική ανάλυση για να προσδιορίσουν ότι τμήματα από UAV που εντοπίστηκαν στην Ουκρανία είναι πανομοιότυπα με αυτά που αναπτύχθηκαν στο Ιράν.

«Παρά τις αρνήσεις του Ιράν και την προσπάθεια να κρύψει την ιρανική «καταγωγή» τους προσθέτοντας ρωσική γραφή», είναι σαφές ότι τμήματα των UAV «είναι πανομοιότυπα» με τα ιρανικά, ανέφερε χαρακτηριστικά η Ισραηλινή προεδρία.

Οι φωτογραφίες που αναμένεται να μοιραστεί ο Χέρτζογκ με αξιωματούχους των ΗΠΑ δείχνουν το ιρανικό μοντέλο UAV Shahed-136 να εκτοξεύεται κατά τη διάρκεια άσκησης στο Ιράν τον Δεκέμβριο του 2021 και το ίδιο αεροσκάφος να καταρρίπτεται κατά τη διάρκεια μαχών στην Ουκρανία.

Τα φωτογραφικά στοιχεία δείχνουν ότι τα drones στην Ουκρανία έχουν πολλά από τα ίδια χαρακτηριστικά, συμπεριλαμβανομένης της δομής, των διαστάσεων και της αρίθμησής τους, ανέφερε το γραφείο του.

«Για άλλη μια φορά το Ιράν αποδεικνύει ότι δεν μπορεί να είναι αξιόπιστο και ότι σε κάθε περιοχή όπου υπάρχουν φόνοι, βάσανα και μίσος – το Ιράν είναι εκεί», ανέφερε σε δήλωσή του ο Χέρτζογκ.

«Τα ιρανικά όπλα διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο στην παγκόσμια αποσταθεροποίηση και η διεθνής κοινότητα πρέπει να μάθει το μάθημά της, τώρα και στο μέλλον».

Πηγή: timesofisrael