Σεβαστούπολη: «Με μη επανδρωμένο σκάφος επιφανείας το χτύπημα στην καρδιά του Ρωσικού Στόλου» [vid]

Η επίθεση στην Σεβαστούπολη, το λιμάνι όπου βρίσκεται αγκυροβολημένο μεγάλο μέρος του Ρωσικού Στόλου της Μαύρης Θάλασσας» ήταν «η μαζικότερη επίθεση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και με τηλεχειριζόμενα οχήματα επιφανείας στα νερά του κόλπου της Σεβαστούπολης» από την έναρξη του πολέμου, είπε ο Μιχαήλ Ραζβοζάγεφ, ο τοποθετημένος από τη Μόσχα κυβερνήτης της περιοχής.

Η φράση-κλειδί φαίνεται πως είναι η «τηλεχειριζόμενα οχήματα επιφανείας».

Ο πάντα έγκυρος και έμπειρος ναυτικός αναλυτής H.I. Sutton, σε ανάρτησή του για το χτύπημα στην Σεβαστούπολη, αποκαλύπτει στο Twitter:

«Πέρα από κάθε εύλογη αμφιβολία ο τύπος των επιφανειακών drones που χρησιμοποίησε η Ουκρανία για να επιτεθεί στο ρωσικό ναυτικό στη Σεβαστούπολη σήμερα ήταν ίδιος με ένα προηγούμενο που βρέθηκε κοντά στη βάση».

Ο H.I. Sutton παραπέμπει σε δημοσίευμα που υπογράφει στο Naval News στις 21 Σεπτεμβρίου, το οποίο μεταξύ άλλων ανέφερε:

«Ένα άγνωστο USV (χωρίς πλήρωμα σκάφος επιφανείας) βρέθηκε σήμερα (σσ στις 21/09/2022) σε μια παραλία κοντά στη μεγάλη ναυτική βάση της Ρωσίας στη Σεβαστούπολη. Το Omega Bay βρίσκεται ακριβώς έξω από την είσοδο του λιμανιού, σε μια περιοχή που χρησιμοποιείται από το ρωσικό ναυτικό. Απέχει περίπου 150 ναυτικά μίλια από τις ελεγχόμενες ουκρανικές ακτές. Η σαφής συνέπεια είναι ότι το προηγουμένως άγνωστο USV λειτουργεί από την Ουκρανία».

«Το σκάφος είναι κατά παραγγελία μικρό. Τροφοδοτείται από έναν μόνο κινητήρα, τοποθετημένο εσωτερικά, οδηγώντας έναν κατευθυνόμενο πίδακα νερού. Αυτό υποδηλώνει σχετικά υψηλή απόδοση, είναι φτιαγμένο για ταχύτητα. Και ένα τόσο μικρό σκάφος, περίπου στο μέγεθος ενός καγιάκ, πιθανότατα θα είχε ένα πολύ μικρό αποτύπωμα στα ραντάρ», σημείωνε ο Sutton και περιέγραφε:

«Υπάρχει ένας αριθμός αισθητήρων κατά μήκος της κορυφής. Η κύρια είναι μια κάμερα τοποθετημένη στον ιστό και μια συσκευή τύπου υπέρυθρης ακτινοβολίας (FLIR). Αυτός είναι πιθανότατα ο κύριος αισθητήρας για το τιμόνι και την επίγνωση της κατάστασης. Υπάρχει μια επίπεδη κεραία πίσω από την κάμερα, πιθανώς για πλοήγηση ή/και επικοινωνία. Υπάρχει μια μικρότερη κάμερα ή αισθητήρας στην πλώρη που φαίνεται να είναι στερεωμένη προς τα εμπρός. Υπάρχουν δύο αισθητήρες με όψη προς τα εμπρός στην πλώρη».

Ο Sutton είχε παρουσιάσει και μια φωτογραφία του σκάφους, όπως τον είχαν δημοσιεύσει Ρώσοι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Η φωτογραφία είναι αυτή:

Η περιγραφή φαίνεται πως ταιριάζει και με το νέο βίντεο που δημοσιοποιήθηκε και φέρεται να καταγράφηκε από την κάμερα ενός τέτοιου σκάφους, την ώρα που προσεγγίζει την ρωσική φρεγάτα: