Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσίευσε το Υπουργείο Άμυνας στη Σερβία στα τέλη Δεκεμβρίου του 2021, η χώρα θα έχει αμυντικές δαπάνες ύψους ενός δισεκατομμυρίου ευρώ το 2022 για την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων, με την προμήθεια νέων οπλικών συστημάτων, στρατιωτικών εξοπλισμών και πτητικών μέσων.
Το 2022, ο σερβικός στρατός θα λάβει περισσότερο στρατιωτικό εξοπλισμό και οχήματα μάχης, συμπεριλαμβανομένων 18 τεθωρακισμένων οχημάτων τύπου Lazar 8×8, 20 τεθωρακισμένων οχημάτων πολλαπλών ρόλων τύπου Milosh 4×4 και 10 τεθωρακισμένων τύπου MRAP 6×6 M20.
Οι σερβικές ένοπλες δυνάμεις θα λάβουν επίσης τρία ελικόπτερα τύπου Mi-17 ρωσικής κατασκευής, δύο πυραυλικά συστήματα αεροπορικής άμυνας τύπου Pantsir S1, 18 φορητά συστήματα αεράμυνας (MANPADS) τύπου Mistral που θα τοποθετηθούν στα συστήματα PASARS, πέντε μη επανδρωμένα οχήματα εδάφους Little Miloš, 66 Hummers και 10 τεθωρακισμένα οχήματα BOV.
Επιπλέον, 22 νέα ραντάρ θα παραγγελθούν και θα αναπτυχθούν τα επόμενα χρόνια, για να αυξηθεί η ικανότητα της σερβικής Πολεμικής Αεροπορίας να παρακολουθεί ολόκληρη την εθνική επικράτεια, καθώς επίσης θα παραδοθούν τέσσερα επιθετικά ελικόπτερα Mi-35 από τη Ρωσία, δύο στρατιωτικά μεταγωγικά αεροσκάφη C-295 από την Ισπανία και 10 ελικόπτερα τύπου EC-145 από την Airbus. Ο Σέρβος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και Υπουργός Άμυνας Στεφάνοβιτς ανακοίνωσε επίσης ότι 142 εκατομμύρια ευρώ θα επενδυθούν σε σερβικά εργοστάσια.
Τι θα διαλέξει η Σερβία: γαλλικά ή ρωσικά μαχητικά;
Ο προϋπολογισμός του 2022 που διατίθεται στις σερβικές Ένοπλες Δυνάμεις ξεπερνά το ένα δισεκατομμύριο ευρώ και συνιστά μια στρατηγική επένδυση που προορίζεται για την ανοικοδόμηση των αμυντικών δυνατοτήτων της Σερβίας, της τοπικής αμυντικής βιομηχανίας και των ενόπλων δυνάμεων. Ωστόσο, πέρα από την εγχώρια παραγωγή αμυντικού εξοπλισμού, η Σερβία σκοπεύει να προχωρήσει και στην εισαγωγή ξένων συστημάτων για να εξοπλίσουν τις σερβικές ένοπλες δυνάμεις με την πιο προηγμένη στρατιωτική τεχνολογία.
Ο Υπουργός Άμυνας της χώρας επισημαίνει ότι η κυβέρνηση της Σερβίας δεν έχει καταλήξει ακόμα στην επιλογή του μελλοντικού αεροσκάφους, αφού σκέφτονται την αγορά ρωσικών ή γαλλικών μαχητικών. «Το θέμα εξετάζεται στρατηγικά, αφού ο προϋπολογισμός δεν αποτελεί εμπόδιο για την αγορά κάποιου από τα δύο», ανέφερε.
Με πληροφορίες από: Army Recognition