Η Σερβία ανακοίνωσε σήμερα ότι θα αγοράσει drones καμικάζι από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, σηματοδοτώντας περαιτέρω απομάκρυνση από τη μακροχρόνια σύμμαχο και προμηθευτή όπλων Ρωσία.
«Μέσα στις επόμενες 48 ώρες, θα υπογράψουμε τη σύμβαση για τα περιπλανώμενα πυρομαχικά (loitering munition)», δήλωσε ο πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς, επισκεπτόμενος την αμυντική έκθεση IDEX 2023 στο Άμπου Ντάμπι των ΗΑΕ.
«Αυτά είναι drones καμικάζι θα βρίσκονται σύντομα στη Σερβία. Ελπίζουμε να έχουμε τα πρώτα drones στον σερβικό στρατό εντός πέντε ή έξι μηνών», είπε στους δημοσιογράφους σε δηλώσεις που μεταδόθηκαν ζωντανά από τη σερβική τηλεόραση.
Ο Βούτσιτς δεν διευκρίνισε πόσα τέτοια μη επανδρωμένα συστήματα θα αποκτήσει το Βελιγράδι από τα ΗΑΕ, την τιμή τους ή τον κατασκευαστή.
Η Σερβία, υποψήφια για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δέχεται πιέσεις από τη Δύση να περιορίσει τους δεσμούς της με τη Ρωσία. Ο Βούτσιτς δήλωσε τη Δευτέρα η Σερβία θέλει να ενισχύσει τη στρατιωτική και αμυντική της βιομηχανία επενδύοντας επιπλέον 700 εκατομμύρια ευρώ μέχρι το 2023.
Ο στρατός της Σερβίας βασίζεται σε παλαιότερο σοβιετικό υλικό, όπως τα μαχητικά MiG-29 και επιθετικά ελικόπτερα Mi-35M, και η αεράμυνα της αποτελείται κυρίως από ρωσικά πυραυλικά συστήματα και ραντάρ. Οι χερσαίες δυνάμεις της χρησιμοποιούν επίσης σοβιετικά άρματα μάχης T-72 και τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού.
Επιχειρεί επίσης κινεζικά drones αναγνώρισης και μάχης και πυραύλους εδάφους-αέρος μεσαίας εμβέλειας.
Το 2022, ο Βούτσιτς είχει δηλώσει ότι η Σερβία επιδιώκει να αγοράσει μαχητικά αεροσκάφη τέταρτης γενιάς Rafale από τη Γαλλία. Όπως ανακοίνωσε ο ίδιος χθες, οι συνομιλίες για το κόστος, το οποίο υπολόγισε σε περίπου 3 δισ. ευρώ, βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη.
Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν τρία συστήματα drone καμικάζι. Η εταιρεία Edge Group κατασκευάζει τα drones QX-1 και τα Shadow, ενώ η εταιρεία Halcon κατασκευάζει τα RW-24.
Πηγή: Reuters / Φωτογραφία Edge Group