OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

ΣΕΚΠΥ: «Η ελληνική αμυντική βιομηχανία πρέπει να συμμετέχει στα προγράμματα των F-35 και των Constellation»

06/07/2024 - 18:03
ΣΕΠΚΥ
Share on FacebookShare on Twitter

Ο Σύνδεσμος Ελλήνων Κατασκευαστών Αμυντικού Υλικού (ΣΕΚΠΥ) σε ανακοίνωσή του αναφέρει τη δυσαρέσκειά του με την απουσία της συμμετοχής της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας από το πρόγραμμα απόκτησης των F-35.

Συγκεκριμένα αναφέρει: «Ο ΣΕΠΚΥ διαπίστωσε ότι το τελευταίο διάστημα υπάρχουν ανακοινώσεις, δηλώσεις και δημοσιευμάτα που αφορούν την προμήθεια νέων αμυντικών συστημάτων χωρίς όμως να συνοδεύονται από αντίστοιχες συμφωνίες για συμμετοχή της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας σε αυτά».

«Σε συνέχεια της συνεδρίασης της Διαρκούς Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων της Βουλής των Ελλήνων και της έγκρισης δύο σημαντικών κεφαλαίων της Ατζέντας 2030, ήτοι της απόκτησης 20 αεροσκαφών τύπου F-35 και της έναρξης διερεύνησης συμμετοχής στο πρόγραμμα ναυπήγησης στην Ελλάδα της φρεγάτας Constellation, ο ΣΕΚΠΥ χαιρετίζει την προσπάθεια της Πολιτείας για την ενδυνάμωση της αποτροπής οποιασδήποτε απειλής κατά της χώρας μας», συνεχίζει.

«Ωστόσο, ο ΣEKΠY με τον θεσμικό του ρόλο και λαμβάνοντας υπόψη την Εθνική Ανάγκη τόσο της Αμυντικής και Τεχνολογικής Αυτονομίας όσο και της Ασφάλειας Εφοδιασμού, θα ήθελε να τονίσει την ανάγκη ένταξης και συμμετοχής της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας στα εξελισσόμενα εξοπλιστικά προγράμματα και να τονίσει τα προς αποφυγήν παραδείγματα προσφάτων προμηθειών οπλικών συστημάτων χωρίς εξασφάλιση βιομηχανικών επιστροφών», όπως τονίζει.

Στην επιστολή του, ο Σύνδεσμος αναφέρει κάποια ενδεικτικά παραδείγματα άλλων χωρών που απαιτούν και επιτυγχάνουν σημαντικές βιομηχανικές επιστροφές σε οπλικά συστήματα όμοια με τα ελληνικά.

  • Η Ινδία η οποία αγόρασε μαχητικά Αεροσκάφη Rafale υποχρέωσε την κατασκευάστρια εταιρεία να κατασκευάσει εργοστάσιο (MRO) για το σκοπό αυτό.
  • Όσον αφορά δε στα F-35 όλες οι χώρες που τα έχουν αγοράσει έχουν επιτύχει σημαντικές συμφωνίες βιομηχανικών συνεργασιών με τελευταία παραδείγματα Ευρωπαϊκές χώρες μικρότερες της Ελλάδας, όπως η Νορβηγία και η Φινλανδία.

«Ο ΣΕΚΠΥ υπενθυμίζει την πάγια θέση του στις αμυντικές προμήθειες, να απαιτούνται βιομηχανικές επιστροφές ύψους τουλάχιστον 30% της αξίας της προμήθειας, όπως υφίσταται ως πρακτική διεθνώς. Καλεί την Πολιτεία να αφουγκραστεί τις ανάγκες της Εγχώριας Αμυντικής Βιομηχανίας η οποία αποτελεί βακτηρία των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και συνιστώσα της Εθνικής Οικονομίας», καταλήγει.

Tags: CONSTELLATIONF-35ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙΣΕΠΚΥΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ

Related Posts

Eurofighter
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Eurofighter στην Τουρκία: Το 2030 η παράδοση των πρώτων μαχητικών – Θα ενσωματώνουν Meteor και τουρκικά πυρομαχικά

16/12/2025 - 11:32
Steel Dome
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Steel Dome: «Με 100 συστήματα αεράμυνας ενισχύεται ο τουρκικός θόλος το 2026 – Θα έχει AI και συστήματα EW

15/12/2025 - 11:21
ΜΕΚΟ
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Εκσυγχρονισμός ΜΕΚΟ: Στην τελική ευθεία οι 3 κύριες συμβάσεις – «Τρέχουν» επικοινωνίες, νέο sonar και πυροβόλα Mk45-Sovraponte

15/12/2025 - 07:02

Διαβάστε Επίσης

Ζελένσκι: Η Ουκρανία αντιμετωπίζει οικονομικές προκλήσεις, τα δεσμευμένα ρωσικά assets είναι καίριας σημασίας

ΗΠΑ: Το Πεντάγωνο σχεδιάζει βαθιά αναδιάρθρωση της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων – Μειώνονται οι στρατηγοί και η σημασία της Ευρώπης

Ουκρανία: Στα «σκαριά» η δημιουργία διεθνούς οργανισμού για ρωσικές πολεμικές αποζημιώσεις

Κρεμλίνο σε Ζελένσκι: «Εκεχειρία Χριστουγέννων στην Ουκρανία; Όχι, θέλουμε ειρηνευτική συμφωνία»

Γαλλία: «Να καθιερωθούν πρώτα οι εγγυήσεις ασφαλείας στην Ουκρανία πριν τις διαπραγματεύσεις για το εδαφικό»

Eurofighter στην Τουρκία: Το 2030 η παράδοση των πρώτων μαχητικών – Θα ενσωματώνουν Meteor και τουρκικά πυρομαχικά

Η Ρωσία υποστηρίζει ότι κατέλαβε το Κουπιάνσκ λίγες μέρες μετά την επίσκεψη του Ζελένσκι [vid]

Τραμπ: «Πιο κοντά από ποτέ η επίτευξη συμφωνίας τερματισμού του πολέμου στην Ουκρανία» [vid]

Top News

Θεσσαλονίκη: Πιλοτική 24ωρη λειτουργία του Μετρό και έξι λεωφορειακών γραμμών στις 20 και 27 Δεκεμβρίου

Κατάθλιψη στη μέση ηλικία: Τα 6 συγκεκριμένα συμπτώματα που συνδέονται με την άνοια

Ηλεκτρικό ρεύμα: Πως να αλλάξετε πάροχο - Η διαδικασία μέσω gov.gr

Αδειάζει τη Μαρία Καρυστιανού η πλειοψηφία του Συλλόγου συγγενών των Τεμπών: «Προσωπικές επιλογές - Δεν έχουμε καμία ανάμειξη»

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert