Sentinel: «Συναγερμός» στις ΗΠΑ για το υπέρογκο κόστος εκσυγχρονισμού του πυρηνικού οπλοστασίου – Το λάθος της USAF

Οι ΗΠΑ θέλουν να εκσυγχρονίσουν το πυρηνικό τους οπλοστάσιο αντικαθιστώντας τους διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους τύπου Minuteman III με τους διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους τύπου  LGM-35A Sentinel, ωστόσο η αμερικανική Πολεμική Αεροπορία έκανε ένα μεγάλος λάθος καθώς υποτίμησε την πολυπλοκότητα του εξοπλιστικού προγράμματος.

Ειδικότερα, η USAF επικεντρώθηκε τόσο πολύ στην κατασκευή και την ανάπτυξη του νέου πυραύλου χωρίς να δώσει την απαιτούμενη προσοχή και βαρύτητα στον παράλληλο εκσυγχρονισμό των υποδομών και των σιλό εκτόξευσης των διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων, με αποτέλεσμα ο προϋπολογισμός να «εκτοξευθεί στα ύψη».

Η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ ήταν τόσο προσηλωμένη στο χρονοδιάγραμμα αντικατάστασης των Minuteman III με τους καινούργιους ICBM τύπου Sentinel, παραβλέποντας την ανάγκη ανακαίνισης των σιλό εκτόξευσης, που προβλέπει μεταξύ άλλων την εγκατάσταση περίπου περίπου 7.500 μιλίων σύγχρονων οπτικών ινών.

 Ο αρχικός σχεδιασμός του αμερικανικού Υπουργείου Άμυνας προέβλεπε την δαπάνη 77,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων, για τους πυραύλους τύπου Sentinel, ωστόσο πλέον το ποσό αυτό έχει φτάσει περίπου τα 160 δισεκατομμύρια δολάρια. Επειδή όμως το εξοπλιστικό αυτό πρόγραμμα είναι στρατηγικής σημασίας καθώς αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο της πυρηνικής αποτροπής των ΗΠΑ, η USAF είναι τώρα αναγκασμένη να αναλύσει σε βάθος τον προϋπολογισμό, «γραμμή προς γραμμή» για να προχωρήσει σε πολύ εξειδικευμένες περικοπές ώστε αυτός να καταστεί οικονομικά βιώσιμος.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά υψηλόβαθμο στέλεχος της πολιτικής ηγεσίας της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ:  «Πρέπει να έχουμε έναν πύραυλο με τον οποίο θα μπορούμε να ανταποκριθούμε άμεσα, ανά πάσα στιγμή, με απόλυτη επιτυχία, στο πλαίσιο συγκρούσεων υψηλής έντασης, δηλαδή μιας πιθανής ανταλλαγής πυρηνικών πληγμάτων. Για αυτούς τους λόγους είναι απαραίτητο οι επίγειες υποδομές να μας παρέχουν νέες δυνατότητες, ενώ ο πύραυλος από μόνος του είναι μόνο ένα μικρό κομμάτι του παζλ».

Με πληροφορίες από: Defense News