SeaSparrow: Το US Navy θα αποκτήσει το σύστημα εκτόξευσης πυραύλων επόμενης γενιάς της BAE Systems

Η BAE Systems ανακοίνωσε ότι της ανατέθηκε σύμβαση ύψους 37 εκατομμυρίων δολαρίων για το σχεδιασμό και την παράδοση του συστήματος εκτόξευσης πυραύλων επόμενης γενιάς SeaSparrow (NGELS) στο Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ.

Το NGELS είναι ένα σύστημα τοποθετημένο στο κατάστρωμα του πλοίου, ικανό να αποθηκεύει και να εκτοξεύει τον πύραυλο Evolved SeaSparrow Missile (ESSM).

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα χρησιμοποιεί το σύστημα κατακόρυφης εκτόξευσης Mk-41 για να παρέχει βελτιωμένες αμυντικές δυνατότητες επιφανείας-αέρος και επιφανείας-εδάφους σε αεροπλανοφόρα και αμφίβια πλοία.

Εκτός από το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ, το σύστημα εκτόξευσης αναμένεται να υποστηρίξει τις συμμαχικές δυνάμεις που λειτουργούν το πυραυλικό σύστημα ESSM.

Ο ESSM είναι ένας πύραυλος μεσαίου βεληνεκούς που παρέχει στα φιλικά πλοία αξιόπιστη άμυνα έναντι ευκίνητων, υψηλής ταχύτητας και μικρού ύψους πυραύλων cruise. Μπορεί επίσης να εξουδετερώσει αεροπορικές απειλές χαμηλής ταχύτητας, όπως drones και ελικόπτερα.

Το όπλο έχει σχεδιαστεί για να λειτουργεί παράλληλα με τους Standard Missile-2, Standard Missile-6 και άλλους αναχαιτιστές αεράμυνας για να προσφέρει μια πολυεπίπεδη άμυνα.

Εκτός από τις ΗΠΑ, η Ελλάδα, η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Δανία, η Γερμανία, η Νορβηγία, η Ισπανία, η Τουρκία και η Ολλανδία έχουν αναπτύξει από κοινού το σύστημα.