Sea Sparrow Block 2: Πύραυλοι ESSM αξίας 525 εκ. δολαρίων για το US Navy και τους συμμάχους των ΗΠΑ

Η Raytheon υπέγραψε σύμβαση 525 εκατομμυρίων δολαρίων για την παράδοση πυραύλων Evolved Sea Sparrow Missiles (ESSM) Block 2 για το αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό και τους συμμάχους των ΗΠΑ.

Η νέα παραλλαγή Block 2 προσφέρει βελτιωμένη απόδοση σε σύγκριση με τις προηγούμενες εκδόσεις. Έχει μήκος 4 μέτρα και μπορεί να φτάσει ταχύτητες άνω των 4 Mach, έναντι στόχων σε απόσταση μεγαλύτερη των 50 χιλιομέτρων.

Ο εκτοξευόμενος από πλοίο κατευθυνόμενος πύραυλος επιφάνειας-αέρος χρησιμοποιείται επί του παρόντος από 12 χώρες του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και της Ελλάδας.

«Συνεργαζόμενοι με το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ και τα συμμαχικά ναυτικά, διασφαλίζουμε ότι αυτό το ευέλικτο σύστημα είναι έτοιμο να υποστηρίξει τους στόλους μας σε όλο τον κόσμο», δήλωσε η πρόεδρος της Raytheon Naval Power Barbara Borgonovi.

Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ ανέθεσε ξεχωριστή σύμβαση στην BAE Systems αξίας 37 εκατομμυρίων δολαρίων τον Ιούλιο του 2023 για το σχεδιασμό και την παράδοση πυραύλων ESSM.

Προηγουμένως, η Raytheon είχε αναλάβει τον Δεκέμβριο του 2021 την αναβάθμιση των πυραύλων Sea Sparrow για τις ΗΠΑ και τις χώρες εταίρους.

«Αξιοποιώντας και άλλα πυραυλικά συστήματα, όπως το AMRAAM και το Standard Missile 6, η RTX χρησιμοποιεί κοινές διαδικασίες και εργοστάσια σε πολλαπλές πλατφόρμες πυραύλων για να επιτρέψει την εξοικονόμηση κόστους και την αύξηση της παραγωγικής ικανότητας», αναφέρει η εταιρεία στην ανακοίνωσή της.

Με τους Sea Sparrow Block 2 αναμένεται να εξοπλιστούν και οι φρεγάτες ΜΕΚΟ του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, ως μέρος του εκσυγχρονισμού τους.

Πηγή: RTX