Scorpene: Η Ινδονησία θα ναυπηγήσει εγχώρια δύο γαλλικά υποβρύχια για το Πολεμικό της Ναυτικό

Η Ινδονησία επέλεξε την Naval Group και την PT PAL για να ενισχύσουν τις ικανότητες του Πολεμικού της Ναυτικού, με την αγορά δύο υποβρυχίων Scorpene.

Συγκεκριμένα, θα αποκτήσει δύο υποβρύχια Scorpene Evolved Full Lithium-Ion battery (LiB), τα οποία θα κατασκευαστούν σε ναυπηγείο της Ινδονησίας, σε συνεργασία με τις γαλλικές εταιρείες.

H Iνδονησία είχε εκφράσει το ενδιαφέρον της για τα υποβρύχια από το 2022, όταν είχε υπογράψει τη σύμβαση για την απόκτηση 42 μαχητικών αεροσκαφών Rafale της Dassault.

Το υποβρύχιο Scorpene είναι ικανό να εκτελέσει όλους τους τύπους αποστολών, όπως πόλεμο εναντίων πλοίων στην επιφάνεια, ανθυποβρυχιακό πόλεμο, πλήγματα μεγάλης εμβέλειας, ειδικές επιχειρήσεις ή συλλογή πληροφοριών. Είναι εξαιρετικά stealth και γρήγορο, και είναι εξοπλισμένο με μια ολοκληρωμένη γκάμα όπλων (τορπίλες, βλήματα, νάρκες).

Μπορεί να μεταφέρει 18 τορπίλες και βλήματα ή 30 νάρκες. Είναι εξοπλισμένο με έξι σωλήνες τορπιλών 21 ιντσών που βρίσκονται στην πλώρη. Μπορεί να εκτοξεύσει αντιπλοϊκές και ανθυποβρυχιακές τορπίλες, καθώς και πυραύλους κατά στόχων στην επιφάνεια. Ο χειρισμός και η φόρτωση των όπλων είναι αυτοματοποιημένη.

Η αμυντική συνεργασία μεταξύ Γαλλίας και Ινδονησίας εμβαθύνεται τα τελευταία χρόνια, σε μαι προσπάθεια του Παρισιού να αντισταθμίσει την συμμαχία AUKUS, μεταξύ ΗΠΑ, Αυστραλίας και Βρετανίας, στην περιοχή του Ινδο-ειρηνικού.

Υπενθυμίζεται ότι, η Ινδονησία υπέγραψε την περασμένη εβδομάδα συμφωνία με την ιταλική Fincantieri για την παράδοση δύο υπεράκτιων περιπολικών πλοίων PPA αξίας 1,18 δις ευρώ.

Eπίσης, πρόσφατα ο στρατός της Ινδονησίας παρέλαβε την πρώτη παρτίδα τουρκικών τεθωρακισμένων αρμάτων μάχης τύπου Kaplan ή Hiramau όπως ονομάζεται η τίγρης στη γλώσσα τους, τα οποία κατασκευάστηκαν στο πλαίσιο κοινού προγράμματος ανάπτυξης της τουρκικής εταιρείας FNSS και της ινδονησιακής εταιρείας PT Pindad.