Scorpene: Η Αργεντινή σε προχωρημένες συνομιλίες για την απόκτηση υποβρυχίων από τη Γαλλία

Η Αργεντινή βρίσκεται σε προχωρημένες συνομιλίες με την Γαλλία για την απόκτηση τριών υποβρυχίων κλάσης Scorpene από τη Naval Group.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το τοπικό μέσο Zona Militar, η συμφωνία, η αξία της οποίας φέρεται να ξεπερνά τα 2 δισεκατομμύρια δολάρια, βρίσκεται υπό συζήτηση μεταξύ της κυβέρνησης της Αργεντινής και της γαλλικής αμυντικής εταιρείας Naval Group.

Η πρόοδος στις συνομιλίες συμπίπτει με την επίσημη επίσκεψη του Αργεντινού υπουργού Άμυνας Λουίς Πέτρι στο Παρίσι, κατά την οποία διεξήχθησαν βασικές συζητήσεις για την οριστικοποίηση της πιθανής συμφωνίας.

Σύμφωνα με διάφορες πηγές, τα δύο μέρη είναι κοντά στην υπογραφή μιας Επιστολής Προθέσεων (LOI) που θα περιγράφει τους όρους για την απόκτηση των υποβρυχίων Scorpene, συμπεριλαμβανομένης της παροχής συναφών υπηρεσιών, όπως ανταλλακτικά και εκπαίδευση.

Η Αργεντινή είχε συνομιλίες και με την γερμανική ThyssenKrupp, η οποία προσέφερε υποβρύχια τόσο από τις κατηγορίες Type 209/1400 όσο και από τις κατηγορίες Type 214. Ωστόσο, φαίνεται να επικράτησαν τα γαλλικά υποβρύχια.

Επί του παρόντος, ο στόλος της Αργεντινής αποτελείται από δύο μη επιχειρησιακά υποβρύχια, το ARA Santa Cruz και το ARA Salta, το τελευταίο από τα οποία χρησιμοποιείται κυρίως για εκπαιδευτικούς σκοπούς.

Πηγή: Army Recognition / Φωτογραφία αρχείου