SCALP: Το «κόλπο» της Γαλλίας για να στείλει πυραύλους στην Ουκρανία – Τι είναι το πρόγραμμα «Χρυσαλίς»

Η Γαλλία πρόκειται να παράσχει στην Ουκρανία πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς SCALP ως μέρος του προγράμματος Chrysalis, σύμφωνα με τον γαλλικό δημόσιο ραδιοσταθμό RFI.

Κατά το ρεπορτάζ, οι πύραυλοι SCALP που πρόκειται να σταλούν στην Ουκρανία βρίσκονται στο όριο της λήξης τους, μόλις έχουν λήξει ή χρειάζονται κάποια εξαρτήματα που έχουν λήξει.

Το πρόγραμμα «Χρυσαλίς» προβλέπει ότι οι συγκεκριμένοι πύραυλοι θα σταλούν σε γαλλικά εργοστάσια για να ανασκευαστούν, με στόχο να είναι «ετοιμοπόλεμοι» εντός τριών μηνών.

Αυτή η πρωτοβουλία αποσκοπεί στην αποτροπή της απόρριψης των πυραύλων SCALP και την εξοικονόμηση πόρων μέσω της «επιδιόρθωσής» τους αντί της κατασκευής νέων από την αρχή, που θα έχει ως αποτέλεσμα να μειωθεί το προβλεπόμενο κόστος στο 1/4.

Σε πρώτη φάση προβλέπεται ότι περίπου 40 πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς SCALP θα μπορούσαν να διατεθούν στην Ουκρανία μέσω αυτής της διαδικασίας.

Με τον τρόπο αυτό η Γαλλία αφ΄ ενός θα προμηθεύσει την Ουκρανία με «ληγμένους» (αλλά ενεργούς) πυραύλους SCALP και ταυτόχρονα θα αποφύγει την εξάντληση του πυραυλικού οπλοστασίου της.

Σύμφωνα με τον RFI, δεδομένου ότι αυτοί οι πύραυλοι αναμένεται να χρησιμοποιηθούν γρήγορα εναντίον της Ρωσίας, οι δοκιμές τους θα πραγματοποιηθούν σύμφωνα με ένα απλοποιημένο σχέδιο.

Πηγή του γαλλικού ραδιοσταθμού χαρακτήρισε το σχέδιο «Χρυσαλίς» πολύ αποτελεσματικό από οικονομική και επιχειρησιακή άποψη.