Sarmat: «Σιγή ιχθύος» από Κρεμλίνο και ρωσικό Υπουργείο Άμυνας για την αποτυχημένη εκτόξευση ICBM [pics]

Maxar Technologies/Handout via REUTERS

Το Κρεμλίνο, ερωτηθέν σήμερα για το «Σχέδιο Νίκης» του Ουκρανού προέδρου, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, με στόχο τον τερματισμό του πολέμου με τη Ρωσία, δήλωσε ότι, αν υπάρξει επίσημη ενημέρωση για το σχέδιο, τότε το Κρεμλίνο θα το μελετήσει, ενώ πρόσθεσε πως δεν έχει πληροφορίες για δοκιμή ρωσικού διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου τύπου RS-28 Sarmat.

Ο Πεσκόφ δήλωσε αρχικά πως μια «νέα αρχιτεκτονική ασφαλείας» χρειάζεται στην Ευρώπη και σε ό,τι αφορά τον Sarmat πρόκειται για ένα ζήτημα που αφορά το υπουργείο Άμυνας, το οποίο με την σειρά του δεν απάντησε σε αίτημα του Reuters για σχόλιο. Όπως αναφέραμε σήμερα στο OnAlert.gr, ειδικοί αναλυτές  εκτιμούν, με βάση δορυφορικές φωτογραφίες, ότι απέτυχε δοκιμαστική εκτόξευση του διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου.

Σιλό εκτόξευσης ICBM τύπου Sarmat στη Ρωσία / 7 Σεπτεμβρίου 2024 / Maxar Technologies
Σιλό εκτόξευσης ICBM τύπου Sarmat στη Ρωσία / 7 Σεπτεμβρίου 2024 / Maxar Technologies
Σιλό εκτόξευσης ICBM τύπου Sarmat στη Ρωσία / 21 Σεπτεμβρίου 2024 / Maxar Technologies

Ο Πεσκόφ απάντησε με τη δήλωση αυτή σε ερώτηση για σχόλια του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, ότι θα είναι απαραίτητο, μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, να επανεξετασθούν οι σχέσεις της Ευρώπης με τη Ρωσία. Ο ίδιος δήλωσε πως η μελλοντική διαμόρφωση θα πρέπει να διασφαλίσει την ασφάλεια της Ρωσίας μέσω ενός συστήματος εγγυήσεων.

Έπειτα έγινε γνωστό η ρωσική κυβέρνηση ανησυχεί πολύ για τη στρατιωτική κλιμάκωση που βρίσκεται σε εξέλιξη ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χεζμπολάχ. «Καθημερινά η κατάσταση επιδεινώνεται γρήγορα. Η ένταση ανεβαίνει, το απρόβλεπτο επίσης. Αυτό μας προκαλεί ακραία ανησυχία», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Πεσκόφ.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφίες Reuters