Οι δυτικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν στην ρωσική αμυντική βιομηχανία δεν έχουν επηρεάσει, με την οποιαδήποτε μορφή, το πρόγραμμα κατασκευής και ανάπτυξης των ρωσικών διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων (ICBM) νέας γενιάς τύπου Sarmat, δήλωσε υψηλόβαθμος Ρώσος αξιωματούχος στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.
Ο ίδιος είπε χαρακτηριστικά ότι η δημιουργία των πυραύλων αυτών δεν εξαρτάται από παραδόσεις εξαρτημάτων ή συστημάτων που προέρχονται από το εξωτερικό, διότι όλα κατασκευάζονται από ρωσικές επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα ο Sarmat να είναι ένας ICBM αμιγώς ρωσικού σχεδιασμού και ανάπτυξης. Ακόμα, ο Ρώσος αξιωματούχος δήλωσε ότι αρκετές μονάδες παραγωγής έπρεπε να λειτουργούν σε συγχρονισμό και να επικοινωνούν διαρκώς ώστε να μην μένουν πίσω στο χρονοδιάγραμμα. Υπενθυμίζεται ότι η δοκιμαστική εκτόξευση του Sarmat έγινε πρόσφατα:
Here is the test launch of Sarmat, dubbed as the world’s longest range ballistic missile pic.twitter.com/LbHy9SW1IG
— Ragıp Soylu (@ragipsoylu) April 20, 2022
Στο πλαίσιο αυτό, αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ρώσος πρόεδρος προσέθεσε πριν λίγες ημέρες ότι οι νέοι διηπειρωτικοί βαλλιστικοί πύραυλοι τύπου Sarmat μπορούν να φέρουν 10 και πλέον πυρηνικές κεφαλές και θα είναι έτοιμοι για να χρησιμοποιηθούν στο τέλος του έτους: «Ο ισχυρός διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος Sarmat εκτοξεύτηκε επιτυχώς. Το πρώτο τέτοιο σύστημα ICBM πρόκειται να τεθεί σε ετοιμότητα μάχης ήδη στα τέλη του τρέχοντος έτους».
Τα χαρακτηριστικά του
Ο διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος Sarmat χρησιμοποιεί υγρό καύσιμο, που του παρέχει υψηλότερη ισχύ και κατ ‘επέκταση επιτρέπει την μεταφορά περισσότερων πυρηνικών κεφαλών και συστημάτων για την παράκαμψη της εχθρικής αεράμυνας, αφού σχεδιάστηκε ειδικά για να διεισδύσει σε οποιοδήποτε τρέχον ή μελλοντικό σύστημα βαλλιστικής άμυνας (Ballistic Missile Defence – BMD). Το βλήμα επιτρέπει στη Ρωσία να ενισχύσει δραματικά την αποτρεπτική της ικανότητα έναντι των Ηνωμένων Πολιτειών και του NATO.
Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, η εντυπωσιακή εμβέλεια του βλήματος αγγίζει τα 18.000 χιλιόμετρα και ζυγίζει περίπου 200 τόνους, εκ των οποίων 10 τόνοι ωφέλιμο φορτίο και 180 τόνοι καύσιμο. Το πρόγραμμα Sarmat ξεκίνησε την διαδικασία ανάπτυξής του, ήδη από τη δεκαετία του 2000, για να αντικαταστήσει το τον διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο R-36M2 Voyevoda, που είχε την κωδική ονομασία «Σατανάς» με αποτέλεσμα ο νέος πύραυλος «Sarmat» να ονομάζεται «Σατανάς 2».
Φωτογραφίες Reuters