Sarmat: Νέες αποκαλύψεις για τον «πυρηνικό Σατανά» του Πούτιν – Τι ικανότητες έχει [vid]

Russian Defence Ministry/Handout via REUTERS

Νέες πληροφορίες έγιναν γνωστές σχετικά με την ανάπτυξη του νέου ρωσικού διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου τύπου Sarmat, από δηλώσεις που έκανε ο Διευθύνων Σύμβουλος του Γραφείου Σχεδιασμού που έχει αναλάβει το πρόγραμμα ανάπτυξης του προηγμένου ICBM, γνωστού και ως «Σατανάς», ενώ οι Ρώσοι περιμένουν πότε θα ξεκινήσει η σειριακή παραγωγή του πυραύλου, για να αναβαθμιστεί το πυρηνικό οπλοστάσιο της χώρας.

Ειδικότερα, ο υψηλόβαθμος Ρώσος αξιωματούχος δήλωσε στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS ότι ο διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος διαθέτει πολεμικές κεφαλές «που έχουν την ικανότητα να πραγματοποιούν ελιγμούς, ώστε να αποφεύγουν τα εχθρικά συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας, αναπτύσσοντας παράλληλα ταχύτητες – ρεκόρ».

Ακόμα, ο ίδιος πρόσθεσε ότι έχει δοθεί μεγάλη έμφαση στην κατασκευή υποδομών και εγκαταστάσεων (σιλό) τα οποία θα αντέχουν επιθέσεις ακριβείας από συμβατικά και πυρηνικά όπλα, προστατεύοντας τους Sarmat από το εχθρικό πρώτο πλήγμα, εξασφαλίζοντας παράλληλα την δυνατότητα ρωσικού «δεύτερου πλήγματος». Στη συνέχεια, αποκάλυψε ότι πραγματοποιήθηκαν πάνω από 650 δοκιμές στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την πρώτη εκτόξευση του Sarmat, προκειμένου να διασφαλιστεί η αξιοπιστία και η ασφάλεια του διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου.

Τα χαρακτηριστικά του Sarmat

Ο διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος Sarmat χρησιμοποιεί υγρό καύσιμο, που του παρέχει υψηλότερη ισχύ και κατ ‘επέκταση επιτρέπει την μεταφορά περισσότερων πυρηνικών κεφαλών και συστημάτων για την παράκαμψη της εχθρικής αεράμυνας, αφού σχεδιάστηκε ειδικά για να διεισδύσει σε οποιοδήποτε τρέχον ή μελλοντικό σύστημα βαλλιστικής άμυνας (Ballistic Missile Defence – BMD). Το βλήμα επιτρέπει στη Ρωσία να ενισχύσει δραματικά την αποτρεπτική της ικανότητα έναντι των Ηνωμένων Πολιτειών και του NATO.

Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, η εντυπωσιακή εμβέλεια του βλήματος αγγίζει τα 18.000 χιλιόμετρα και ζυγίζει περίπου 200 τόνους, εκ των οποίων 10 τόνοι ωφέλιμο φορτίο και 180 τόνοι καύσιμο, έχοντας βάρος ρίψης περίπου 10 τόνων . Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως το πρόγραμμα Sarmat ξεκίνησε την διαδικασία ανάπτυξής του, ήδη από τη δεκαετία του 2000, για να αντικαταστήσει το τον διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο R-36M2 Voyevoda, που είχε την κωδική ονομασία «Σατανάς» με αποτέλεσμα ο νέος πύραυλος «Sarmat» να ονομάζεται «Σατανάς 2».

Φωτογραφία Reuters