Η Ρωσία πραγματοποίησε μία επιτυχημένη δοκιμή ενός νέου διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου, τον «Sarmat», ικανό να φτάσει στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, σύμφωνα με το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας.
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν σχολιάζοντας την επιτυχημένη εκτόξευση δήλωσε ότι θα κάνει τις χώρες που «απειλούν» τη Ρωσία να «σκεφτούν». Σε μια δήλωση μέσω κρατικών μέσων ενημέρωσης, η ρωσική κυβέρνηση είπε ότι ήταν η πρώτη σε μια σειρά προγραμματισμένων δοκιμών.
Ο πύραυλος Sarmat ICBM εκτοξεύτηκε από το αεροδρόμιο Plesetsk στο Αρχάγγελσκ στη Βόρεια Ρωσία. Γνωστός και ως RS-28, ο πύραυλος βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και αρκετά χρόνια και προορίζεται ως αναβάθμιση του σημερινού αποθέματος βαλλιστικών του Κρεμλίνου.
Είναι ικανό να εκτοξεύσει έως και 15 κεφαλές που στοχεύουν σε διαφορετικούς στόχους. Ο Πούτιν υποστηρίζει ότι τέτοιου είδους όπλο δεν έχει υπάρξει πουθενά αλλού και επίσης ότι έχει την μεγαλύτερη εμβέλεια στον κόσμο.
Here is the test launch of Sarmat, dubbed as the world’s longest range ballistic missile pic.twitter.com/LbHy9SW1IG
— Ragıp Soylu (@ragipsoylu) April 20, 2022
Τα χαρακτηριστικά του Sarmat
Ο διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος Sarmat χρησιμοποιεί υγρό καύσιμο, που του παρέχει υψηλότερη ισχύ και κατ ‘επέκταση επιτρέπει την μεταφορά περισσότερων πυρηνικών κεφαλών και συστημάτων για την παράκαμψη της εχθρικής αεράμυνας, αφού σχεδιάστηκε ειδικά για να διεισδύσει σε οποιοδήποτε τρέχον ή μελλοντικό σύστημα βαλλιστικής άμυνας (Ballistic Missile Defence – BMD). Το βλήμα επιτρέπει στη Ρωσία να ενισχύσει δραματικά την αποτρεπτική της ικανότητα έναντι των Ηνωμένων Πολιτειών και του NATO.
Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, η εντυπωσιακή εμβέλεια του βλήματος αγγίζει τα 18.000 χιλιόμετρα και ζυγίζει περίπου 200 τόνους, εκ των οποίων 10 τόνοι ωφέλιμο φορτίο και 180 τόνοι καύσιμο, έχοντας βάρος ρίψης περίπου 10 τόνων . Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως το πρόγραμμα Sarmat ξεκίνησε την διαδικασία ανάπτυξής του, ήδη από τη δεκαετία του 2000, για να αντικαταστήσει το τον διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο R-36M2 Voyevoda, που είχε την κωδική ονομασία «Σατανάς» με αποτέλεσμα ο νέος πύραυλος «Sarmat» να ονομάζεται «Σατανάς 2».
Με πληροφορίες από: Metro