Δορυφορικές εικόνες έφεραν στο φως της δημοσιότητας έναν μεγάλο κρατήρα στο κοσμοδρόμιο του Αρχάγγελσκ στην βόρεια Ρωσία, με αναλυτές ανοιχτών πηγών πληροφόρησης να εκτιμούν ότι είναι αποτέλεσμα μιας έκρηξης κατά την διάρκεια αποτυχημένης εκτόξευσης του διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου τύπου Sarmat.
Τα πλάνα που δημοσιεύτηκαν από τις εταιρείες διαστημικής τεχνολογίας Maxar και Planet Labs είναι αποκαλυπτικά, αφού δεν φαίνεται ο κρατήρας στην θέση του σιλό εκτόξευσης την 21 Σεπτεμβρίου 2024, αλλά ακόμα διακρίνονται και πυροσβεστικά οχήματα στην συγκεκριμένη περιοχή, ειδικά αν ληφθούν υπόψη οι συγκριτικές δορυφορικές λήψεις με την 7η Σεπτεμβρίου.
Η έκρηξη στην εκτόξευση του ICBM προκλήθηκε κατά πάσα πιθανότητα από τα καύσιμα που χρησιμοποιούνται από το σύστημα πρόωσής του, αφού διαθέτουν εκπαιδευτικές «πολεμικές κεφαλές» ενώ στόχος είναι η εξέταση των δεδομένων πτήσης για να διαπιστωθεί η ακρίβεια και η αποτελεσματικότητα των ICBM να πλήττουν τους προγραμματισμένους στόχους.
Οι αναλυτές και ειδικοί εμπειρογνώμονες τόνισαν ότι πρόκειται για την τέταρτη αποτυχημένη εκτόξευση του διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου τύπου Sarmat, ενώ μάλιστα παρόμοιο περιστατικό είχε προκαλέσει αντιδράσεις όταν τον Φεβρουάριο του 2023, το αμερικανικό δίκτυο CNBC είχε αναφέρει ότι ακόμα μια δοκιμή του εν λόγω ICBM είχε αποτύχει, ενώ ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν κατευθυνόταν προς το Κίεβο.
Τα χαρακτηριστικά του
Υπενθυμίζεται ότι οι διηπειρωτικοί βαλλιστικοί πύραυλοι τύπου Sarmat, γνωστοί και ως «Satan II», μπορούν να εξοπλίζονται με πολλαπλές πυρηνικές κεφαλές. Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, η εντυπωσιακή εμβέλεια του ICBM αγγίζει τα 18.000 χιλιόμετρα και ζυγίζει περίπου 200 τόνους, εκ των οποίων 10 τόνοι ωφέλιμο φορτίο και 180 τόνοι καύσιμο, έχοντας βάρος ρίψης περίπου 10 τόνων.
Ο διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος Sarmat χρησιμοποιεί υγρό καύσιμο, που του παρέχει υψηλότερη ισχύ και κατ ‘επέκταση επιτρέπει την μεταφορά περισσότερων πυρηνικών κεφαλών και συστημάτων για την παράκαμψη της εχθρικής αεράμυνας, αφού σχεδιάστηκε ειδικά για να διεισδύσει σε οποιοδήποτε τρέχον ή μελλοντικό σύστημα βαλλιστικής άμυνας (Ballistic Missile Defence – BMD).
Με πληροφορίες από: RFERL / Φωτογραφία αρχείου Reuters