SARISA και TALOS II: Στο «μικροσκόπιο» της Πολεμικής Αεροπορίας τα ελληνικά UAV

Η Πολεμική Αεροπορία εκδηλώνει το ενδιαφέρον της για την απόκτηση μη επανδρωμένων αεροσκαφών (UAV) ελληνικής κατασκευής, όπως το SARISA και το TALOS II της εταιρείας SAS Technology.

Συγκεκριμένα, την Τρίτη 5 Ιουλίου 2023, πραγματοποιήθηκε στο Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας (ΓΕΑ), συνάντηση εκπροσώπων της εταιρείας «Spirit Aeronautical Systems (SAS)», κ. Μιχαήλ Σπυριδάκου (Πρόεδρος) και κ. Φωτίου Καμπιώτη (Αντιπρόεδρος), με αρμόδιους επιτελείς του ΓΕΑ.

Σκοπός της συνάντησης ήταν η παρουσίαση εκ μέρους της εταιρείας, των δυνατοτήτων των μη επανδρωμένων αεροσκαφών (Unmanned Combat Aerial Vehicle – UCAV) SARISA SRS-1A και TALOS II.

Τα δύο ελληνικά drones παρουσιάστηκαν στην διεθνή αμυντική έκθεση της Αθήνας DEFEA 2023. Το TALOS II, το οποίο βρίσκεται ακόμη στην φάση της ανάπτυξης, είναι ένα μη επανδρωμένο σύστημα μεσαίου υψόμετρου και μεγάλης αντοχής (MALE) και μπορεί να βρίσκεται σε πτήση για πάνω από 20 ώρες, να χρησιμοποιηθεί για επιθετικές επιχειρήσεις ή και για επιχειρήσεις πληροφοριών, επιτήρησης και αναγνώρισης (ISR).

To SARISA SRS-1A είναι ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος μεγάλου βάρους με πολλαπλούς ρότορες με μέγιστο βάρος απογείωσης περίπου 60 κιλά. Διαθέτει ωφέλιμο φορτίο που μπορεί να φτάσει περίπου 35 κιλά.

Οι εκδόσεις SRS-1R και SRS-1R18 μπορούν να εξοπλιστούν με εκτοξευτήρες RPG-26 και RPG-18 αντίστοιχα, για επιχειρήσεις αέρος εδάφους, από μικρή ή μεσαία απόσταση.