SAMP/T: Το Βέλγιο θα διαλέξει το ευρωπαϊκό σύστημα αεράμυνας έναντι του αμερικανικού Patriot για την αεράμυνά του

Καθώς το Βέλγιο προετοιμάζεται να ενισχύσει τις δυνατότητες αεράμυνάς του, η επιλογή φαίνεται να κλίνει προς το SAMP/T που κατασκευάζει η ευρωπαϊκή εταιρεία MBDA.

Όπως αναφέρει σε σημερινό της δημοσίευμα η γαλλική La Lettre, οι Βρυξέλλες προσπαθούν να εκσυγχρονίσουν τους εξοπλισμούς τους, ενισχύοντας παράλληλα τις στρατηγικές συνεργασίες με τους ευρωπαίους γείτονες, ιδίως τη Γαλλία.

Συγκεκριμένα, αυτή θα είναι η πρώτη φορά που το Βέλγιο εξοπλίζεται με σύστημα αεράμυνας μεσαίου βεληνεκούς, αντιμετωπίζοντας ένα μακροχρόνιο κενό στις στρατιωτικές του δυνατότητες. Η σύμβαση, η οποία συζητείται από το καλοκαίρι, θα μπορούσε να ανακοινωθεί τις επόμενες εβδομάδες, μόλις σχηματιστεί νέα κυβέρνηση συνασπισμού στο Βέλγιο.

Επιλέγοντας το SAMP/T έναντι του αμερικανικού Patriot, το Βέλγιο ευνοεί μια ευρωπαϊκή λύση που, εκτός από τα τεχνικά πλεονεκτήματα της, θα μπορούσε να ενισχύσει τη στρατηγική κυριαρχία της ηπείρου.

Το συμβόλαιο αναμένεται να κοστίσει αρκετές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, αν και ο ακριβής αριθμός των συστημάτων που θα αποκτηθούν δεν έχει ακόμη καθοριστεί. Μια πλήρης συστοιχία SAMP/T εκτιμάται σε περίπου 500 εκατομμύρια δολάρια, σε σύγκριση με το 1 δισεκατομμύριο δολάρια που κοστίζει μια συστοιχία Patriot.

Επί του παρόντος, το Βέλγιο βασίζεται κυρίως στο, επίσης γαλλικό, σύστημα αεράμυνας μικρής εμβέλειας Mistral, το οποίο χρησιμοποιείται για την προστασία των αεροπορικών βάσεων και άλλων ευαίσθητων τοποθεσιών.

To σύστημα SAMP/T

Το SAMP/T, γνωστό και ως MAMBA στον γαλλικό στρατό, είναι ένα σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας εδάφους-αέρος που έχει σχεδιαστεί για να προστατεύει στρατηγικές τοποθεσίες και αναπτυσσόμενες δυνάμεις από ένα ευρύ φάσμα αεροπορικών απειλών, συμπεριλαμβανομένων των πυραύλων cruise και των τακτικών βαλλιστικών πυραύλων.

Το SAMP/T, το οποίο αναπτύχθηκε από την Eurosam, μια κοινοπραξία μεταξύ της MBDA και της Thales, είναι ικανό να αντιμετωπίζει απειλές σε εμβέλεια 600 χλμ. Το σύστημα διαθέτει τον πύραυλο Aster 30 και το ραντάρ Arabel.

Η παραλλαγή SAMP/T NG (New Generation) ενσωματώνει σημαντικές αναβαθμίσεις, συμπεριλαμβανομένου του πυραύλου Aster Block 1 NT με βελτιωμένο σύστημα αναζήτησης και μια νέα μονάδα διοίκησης και ελέγχου. Το περιστρεφόμενο ραντάρ AESA του συστήματος εξασφαλίζει κάλυψη 360 μοιρών, ενώ οι οκτώ κάθετοι εκτοξευτές, ο καθένας από τους οποίους φέρει πυραύλους Aster 30, επιτρέπουν γρήγορη απόκριση και υψηλή ισχύ πυρός, με δυνατότητα ταυτόχρονης εμπλοκής πολλαπλών στόχων.

Πηγή: Army Recognition / Φωτογραφία αρχείου Reuters