SAMP/T NG: Γαλλία και Ιταλία θα αποκτήσουν δεκάδες συστήματα αεράμυνας νέας γενιάς – Ακόμη ένα θα παραλάβει και η Ουκρανία

Ο Γάλλος υπουργός Άμυνας, Σεμπαστιέν Λεκορνύ, ανακοίνωσε ότι η Γαλλία έχει παραγγείλει 8 επιπλέον συστήματα αεράμυνας SAMP/T επόμενης γενιάς (NG – Next Generation), κατά τη διάρκεια της Ευρωπαϊκής Διάσκεψης Αεροπορικής και Πυραυλικής Άμυνας, που πραγματοποιήθηκε χθες στη Ρώμη.

Από την μεριά του, ο Ιταλός Υπουργός Άμυνας Γκίντο Κροσέτο ανακοίνωσε ότι η Ρώμη παρήγγειλε 10 συστήματα αεράμυνας νέας γενιάς. 

Το πρώτο από τα συστήματα αεράμυνας θα ενσωματωθεί στις ένοπλες δυνάμεις της Γαλλίας έως το 2026, όπως ανέφερε ο Λεκορνύ. Η σύμβαση για τα συστήματα εκτιμάται ότι ανέρχεται σε περίπου 500 εκατομμύρια ευρώ.

Η Γαλλία στοχεύει να έχει 12 λειτουργικά συστήματα έως το 2035, με πρόσθετες παραγγελίες για τέσσερα ακόμη συστήματα να προγραμματίζονται έως το 2027.

Τα SAMP/T NG θα είναι εξοπλισμένα πυραύλους VL-Mica, νέους πυραύλους Aster 30 B1 και δύο ραντάρ AESA, το GF300 της Thales και το Kronos GM της Leonardo.

Το SAMP/T (Surface-to-Air Missile Platform/Terrain), γνωστό ως MAMBA στον γαλλικό στρατό, είναι ένα σύστημα πυραύλων εδάφους-αέρος μεγάλου βεληνεκούς που έχει σχεδιαστεί για την προστασία των πεδίων μάχης και των βασικών τακτικών τοποθεσιών από ένα ευρύ φάσμα απειλών, συμπεριλαμβανομένων αεροσκαφών, πυραύλων κρουζ και τακτικών βαλλιστικών πυραύλων.

Διαβάστε επίσης: SAMP/T NG: Η Leonardo ολοκλήρωσε τις δοκιμές του νέου ραντάρ Kronos που θα ενσωματωθεί στο σύστημα αεράμυνας

Κατά τη διάρκεια της διάσκεψης στη Ρώμη, ο Γάλλος ΥΠΑΜ τόνισε ότι «το SAMP/T NG είναι τώρα ένα προϊόν που βρίσκεται πλέον σε μεγάλη διαθεσιμότητα». Σημείωσε επίσης ότι το SAMP/T είναι το μόνο πλήρως ευρωπαϊκό σύστημα ικανό να αναχαιτίζει βαλλιστικούς πυραύλους μικρού και μεσαίου βεληνεκούς, ενώ προσφέρει στρατηγική αυτονομία σε σύγκριση με τα ανταγωνιστικά συστήματα, όπως το αμερικανικής κατασκευής Patriot.

Η Ιταλία θα παραδώσει ένα δεύτερο σύστημα αεράμυνας στην Ουκρανία μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου, όπως δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Άμυνας.

Φωτογραφίες αρχείου EUROSAM