SAMP/T: Η Ιταλία θέλει να «τρέξει» η διαδικασία για τα πυραυλικά συστήματα αεράμυνας στην Τουρκία ;

Νέες εξελίξεις φαίνεται ότι σημειώθηκαν στην υπόθεση των πυραυλικών συστημάτων αεροπορικής άμυνας τύπου SAMP/T και την δυνητική πώλησή τους στην Τουρκία, έπειτα από νέες δηλώσεις που έκανε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο πλαίσιο επισκόπησης της παρουσίας και συμμετοχής του στη Σύνοδο των G20 που διεξήχθη τις προηγούμενες ημέρες στο Μπαλί της Ινδονησίας.

Όπως μετέδωσαν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, ο Τούρκος Πρόεδρος συναντήθηκε με τη νέα Ιταλίδα Πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι και οι δύο τους συζήτησαν για διμερή ζητήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, μεταξύ των οποίων και τα πυραυλικά συστήματα αεράμυνας τύπου SAMP/T, τα οποία βρίσκονται ακόμα στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της Άγκυρας.

Ο Ερντογάν μάλιστα είπε στους δημοσιογράφους ότι η Μελόνι εξέφρασε την επιθυμία να ξεπεραστούν και να επιλυθούν γρήγορα τα όποια προβλήματα και εμπόδια στην πορεία των διαπραγματεύσεων για την προμήθεια των συστημάτων αεράμυνας με την ίδια να λέει χαρακτηριστικά στον Τούρκο Πρόεδρο, όπως ο ίδιος ισχυρίστηκε, ότι: «Έχουν απομείνει κάποια τεχνικά προβλήματα, ας τα προσπεράσουμε και ας λύσουμε σύντομα το ζήτημα για τα [συστήματα αεράμυνας] SAMP/T στη Γαλλία, στην Ιταλία και στην Τουρκία».

Υπενθυμίζεται ότι το σύστημα αεροπορικής άμυνας Surface to Air Missile Platform/ Terrain (SAMP/T) κατασκευάζεται από την Eurosam, την ιταλογαλλική κοινοπραξία που κατασκευάζει αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα. Οι τρεις χώρες (Ιταλία, Γαλλία και Τουρκία) είχαν υπογράψει το 2017 κοινή δήλωση προθέσεων για την ενίσχυση συνεργασίας στην κοινή παραγωγή συστημάτων αεράμυνας και πυραυλικής άμυνας.

Φωτογραφία αρχείου Reuters