SAMP-T: «Ιταλία και Γαλλία συμφώνησαν να στείλουν στην Ουκρανία το υπερσύγχρονο αντιαεροπορικό σύστημα»

Τον γύρο του διαδικτύου κάνεις τις τελευταίες ώρες η πληροφορία ότι Ιταλία και Γαλλία συμφώνησαν να δώσουν στην Ουκρανία αντιαεροπορικό σύστημα SAMP-T.

Αν και η πληροφορία αυτή δεν έχει επιβεβαιωθεί επισήμως, αναφορά στην παραχώρηση συστήματος SAMP-T κάνουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης Open και Italy24, αλλά ακόμη και το ρωσικό πρακτορείο TASS.

Κατά τις ίδιες πηγές, η συμφωνία φέρεται να αναφέρει πως η Ιταλία θα παραχωρήσει τα ραντάρ και η Γαλλία τον εκτοξευτή του αντιαεροπορικού συστήματος.

Το σύστημα SAMP-T έχει σχεδιαστεί για να ανταποκρίνεται στις ανάγκες αεράμυνας μεσαίας και μεγάλης εμβέλειας (προβολή δύναμης, προστασία περιοχών υψηλής αξίας και προστασία περιοχής). Μπορεί να λειτουργήσει αυτόνομα ή μπορεί να ενταχθεί σε ένα ολοκληρωμένο δίκτυο.

Οι πύραυλοι καθώς και τα σχετικά οπλικά συστήματα του SAMP-T κατασκευάζονται από την Eurosam, μια κοινοπραξία που αποτελείται από τις MBDA Γαλλίας, MBDA Ιταλίας (και οι δύο με μερίδιο 66% μαζί) και Thales (κατέχει το 33%).

Οι πύραυλοι Aster που χρησιμοποιούνται από το εν λόγω αντιαεροπορικό σύστημα αναπτύχθηκαν για να αναχαιτίσουν και να καταστρέψουν όλο το φάσμα των εναέριων απειλών από μαχητικά αεροσκάφη υψηλής απόδοσης, UAV και ελικόπτερα έως υπερηχητικούς πυραύλους Cruise, ακόμη και υπερηχητικούς πυραύλους κατά πλοίων.

Υπενθυμίζεται πως στην έκκληση της Ουκρανίας για αποστολή αντιαεροπορικής βοήθειας από τη Δύση, μετά τις τελευταίες επιθέσεις στο Κίεβο και άλλες περιοχές κυρίως με ιρανικά drones καμικάζι Shahed-136, έχει ήδη ανταποκριθεί η Γερμανία στέλνοντας το σύστημα IRIS-T.