S-70 Okhotnik: Η Ρωσία έχασε το πιο προηγμένο stealth drone – Ρωσικό Su-57 φέρεται να κατέρριψε το «wingman» του [pics, vid]

Radio Free Europe/Radio Liberty/Serhii Nuzhnenko via REUTERS

Σε ένα αρκετά ντροπιαστικό περιστατικό για τον ρωσικό στρατό, Ρώσοι μπλόγκερ αναφέρουν ότι ένα προηγμένο ρωσικό drone S-70 Okhotnik («Hunter») καταρρίφθηκε στις 5 Οκτωβρίου 2024, πάνω από την ουκρανική πόλη Κοστιαντινίφκα στην περιοχή του Ντόνετσκ.

Αρχικά, πίστευαν ότι το αεροσκάφος ήταν ένα ουκρανικό Su-25. Ωστόσο, περαιτέρω έρευνα και ανάλυση των συντριμμιών αποκάλυψε ότι τα συντρίμμια προέρχονταν από το stealth μη επανδρωμένο αεροσκάφος επόμενης γενιάς S-70 της Ρωσίας.

H πιθανότερη εκδοχή είναι ότι το ρωσικό μαχητικό Su-57 κατέρριψε το drone που λειτουργεί ως «wingman» του, ενώ μια πηγή από τις ουκρανικές δυνάμεις επιβεβαίωσε αργότερα ότι η κατάρριψη έγινε από ρωσικά «φίλια πυρά».

Radio Free Europe/Radio Liberty/Serhii Nuzhnenko via REUTERS

Αυτό το περιστατικό, εάν επιβεβαιωθεί, θα αποδείξει τα συνεχιζόμενα ζητήματα συντονισμού και επικοινωνίας μεταξύ των ρωσικών δυνάμεων, τα οποία έχουν επισημανθεί πολλές φορές από την αρχή του πολέμου στην Ουκρανία.

Αν και οι καταρρίψεις από φίλια πυρά δεν είναι σπάνιο φαινόμενο στα πεδία της μάχης, η απώλεια ενός τόσο υψηλής αξίας εξοπλισμού θα ήταν πλήγμα για τις ικανότητες πολέμου της Ρωσίας.

Το S-70 Okhotnik είναι ένα από τα νεότερα και πιο προηγμένα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα μάχης (UCAV) της Ρωσίας, υπό ανάπτυξη από τη Sukhoi και τη Russian Aircraft Corporation.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας φέρεται να παρήγγειλε τρία νέα πρωτότυπα S-70, τα οποία θα χρησιμεύουν ως drone «wingman» για το μαχητικό αεροσκάφος πέμπτης γενιάς Su-57.

Το πρώτο πρωτότυπο του S-70 ολοκληρώθηκε το 2018, με δύο επιπλέον πρωτότυπα να προγραμματίζονται για ολοκλήρωση το 2024.

Radio Free Europe/Radio Liberty/Serhii Nuzhnenko via REUTERS

Με πληροφορίες από: Defence Blog / Φωτογραφίες Reuters