S-70 Okhotnik: «Εξευτελιστική και ακριβή ήττα για την Ρωσία η συντριβή του stealth UAV»

Radio Free Europe/Radio Liberty/Serhii Nuzhnenko via REUTERS

Η συντριβή ενός ρωσικού stealth μη επανδρωμένου αεροσκάφους τύπου S-70 Okhotnik (που σημαίνει κυνηγός στα ρωσικά) στην περιοχή της Κοστιαντινίφκα, της περιφέρειας Ντόνετσκ στην ανατολική Ουκρανία, προκάλεσε αρκετές αντιδράσεις στους αναλυτές και ειδικούς εμπειρογνώμονες για τα αίτια και τις συνθήκες που οδήγησαν στο περιστατικό.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το «απόρρητο» μη επανδρωμένο αεροσκάφος της Ρωσίας όχι μόνο βρέθηκε στο πεδίο επιχειρήσεων για πρώτη επιβεβαιωμένη φορά αλλά τελικά κατέληξε ως ένα «λάφυρο πολέμου» στις ουκρανικές στρατιωτικές δυνάμεις, που έσπευσαν να περισυλλέξουν συντρίμμια και όσα τμήματα του S-70 μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για ανάλυση.

Στο πλαίσιο αυτό, οι βρετανικές στρατιωτικές υπηρεσίες πληροφοριών χαρακτήρισαν την κατάρριψη του stealth μη επανδρωμένου αεροσκάφους τύπου S-70 ως μια «εξευτελιστική και ακριβή αποτυχία στην ανάπτυξη της στρατιωτικής τεχνολογίας της Ρωσίας».

Μάλιστα, εκτιμούν ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχασαν τον έλεγχο του UAV και αποφάσισαν να το καταρρίψουν για να μην «πέσει στα χέρια» των Ουκρανών άθικτο, αφού διαθέτει κατασκευαστικά και λειτουργικά χαρακτηριστικά νέας γενιάς, με σημείο αναφοράς τις stealth ιδιότητές του, που προκύπτουν από το μικρό ίχνος διατομής ραντάρ (RCS).

Όπως είχαμε αναφέρει στο OnAlert.gr, το S-70 Okhotnik έχει μέγιστο βάρος απογείωσης 20 τόνους, μπορεί να αναπτύξει μέγιστη ταχύτητα περίπου 1.000 χιλιόμετρα την ώρα και σύμφωνα με δηλώσεις υψηλόβαθμων Ρώσων αξιωματούχων έχει σχεδιαστεί για να λειτουργεί και να επιχειρεί μαζί με το μαχητικό πολλαπλών ρόλων πέμπτης γενιάς Su-57.

Έχει την ικανότητα να μεταφέρει πυρομαχικά ακριβείας αλλά και κατευθυνόμενους πυραύλους ακριβείας, προκειμένου να εκτελεί αποστολές κρούσης εναντίον χερσαίων εχθρικών στόχων, με αποτέλεσμα να επιχειρεί ως «loyal wingman» στα αεροσκάφη τύπου Su-57. Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά οι Βρετανοί, οι ρωσικές δυνάμεις φαίνεται πως εξάντλησαν κάθε πιθανότητα επανάκτησης ελέγχου του μη επανδρωμένου αεροσκάφους, προτού αποφασίσουν να το καταρρίψουν.

Με πληροφορίες από: United24 / Βρετανικό Υπουργείο Άμυνας | Φωτογραφίες Reuters