Η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα την ανάπτυξη του τελευταίου μοντέλου πυραυλικών συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας S-400 στο αρχιπέλαγος της Νόβαγια Ζεμλιά στην Αρκτική, μια στρατηγική περιοχή όπου η Μόσχα ενισχύει την παρουσία της σε όλους τους τομείς τα τελευταία χρόνια.
Τα συστήματα S-400 αναπτύχθηκαν στο αρχιπέλαγος αυτό που βρίσκεται ανάμεσα στη Θάλασσα του Μπάρεντς και τη Θάλασσα του Κάρα, σε αντικατάσταση των παλαιότερων S-300, ανακοίνωσε ο Στόλος του Βορρά, σύμφωνα με τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.
«Το πέρασμα στους νέους S-400 αυξάνει σημαντικά τη ζώνη ελέγχου του εναέριου χώρου στην Αρκτική» από τον ρωσικό στρατό, υπογράμμισε ο Στόλος του Βορρά.
Η στρατιωτική ενίσχυση στην Αρκτική
Η Ρωσία ενισχύει εδώ και χρόνια τις στρατιωτικές υποδομές της στην Αρκτική, όπου διαθέτει πολλές σύγχρονες βάσεις που μπορούν να λειτουργήσουν με αυτάρκεια και νέα αεροδρόμια.
Το τελευταίο μοντέλο των συστημάτων S-400 έχει ήδη αναπτυχθεί στην Αρκτική στις περιοχές Μουρμάνσκ και Αρχανγκέλσκ, καθώς και στη δημοκρατία Σαχά, σύμφωνα με τον ρωσικό Τύπο.
Η Αρκτική, εκτός από τα τεράστια αποθέματά της σε υδρογονάνθρακες, προκαλεί το ενδιαφέρον της Ρωσίας λόγω του Βορειοανατολικού Περάσματος, το οποίο ελπίζει να εκμεταλλευθεί στο μέλλον ως μια μεγάλη εμπορική οδό που συνδέει την Ευρώπη με την Ασία.
Οι κρίσιμες υποδομές
Αυτή η θαλάσσια διαδρομή, που έχει καταστεί πιο διαβατή λόγω της κλιματικής υπερθέρμανσης και του λιώσιμου των πάγων, έχει αρχίσει να διαδραματίζει αυξανόμενο ρόλο στις διεθνείς ανταλλαγές.
Τον Ιούλιο, η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρία ρωσικού αερίου Novatek ανακοίνωσε ότι κατέρριψε νέα ρεκόρ ταχύτητας στον διάπλου των υδάτων της Αρκτικής, καθώς παρέδωσε αέριο στην Κίνα μόλις σε 16 ημέρες, στον μισό από τον απαιτούμενο χρόνο για την παραδοσιακή διέλευση μέσω της διώρυγας του Σουέζ.
Στα τέλη Αυγούστου, η Ρωσία εγκαινίασε τον πρώτο πλωτό πυρηνικό σταθμό στον κόσμο, τον Akademik Lomonossov (Ακαδημαϊκός Λομονόσοφ), με σκοπό να διευκολύνει την οικονομική ανάπτυξη της Αρκτικής και να τροφοδοτεί τις πετρελαϊκές εξέδρες της περιοχής.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία Reuters