Μεγάλη συζήτηση γίνεται τελευταία για την παράδοση των S-400 στην Τουρκία καθώς σύμφωνα με δημοσιεύματα οι ΗΠΑ έχουν ζητήσει από την Άγκυρα να αναβάλει την παραλαβή τους τον Ιούλιο. Σε όλες τις περιπτώσεις η Τουρκία απάντησε πως η απόφαση είναι ειλημμένη και πως δε θα υπάρξει καμία αναβολή στην παράδοση των πυραύλων.
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Άμυνας της Κρατικής Δούμας και πρώην διοικητής της Πολεμικής Αεροπορίας της Ρωσίας Βλαντιμίρ Σαμάνοφ, η Τουρκία είναι στενά συνδεδεμένη με τη Ρωσία τόσο στο οικονομικό όσο και στο αμυντικό κομμάτι και δεν έχει λόγο να κάνει πίσω.
«Ποτέ μη λες ποτέ αλλά λαμβάνοντας υπ’ όψη τις δηλώσεις του δεν έχει λόγο να ενδώσει», απάντησε ο Σαμάνοφ σε ερώτηση του TASS. Ανέφερε επίσης πως η Γαλλία είχε πληρώσει ακριβά την απόφασή της να μην παραδώσει στη Ρωσία δύο αμφίβια πλοία τύπου Mistral το 2015.
Η Γαλλία στην προκειμένη περίπτωση είχε λάβει προκαταβολή από τη Ρωσία για δύο μεταφορείς ελικοπτέρων Mistral όμως λόγω πιέσεων από την Ουάσινγκτον έκανε πίσω. Σαν αποτέλεσμα αναγκάστηκε να δώσει πίσω την προκαταβολή και να πουλήσει τα εν λόγω πλοία στην Αίγυπτο σε χαμηλότερη τιμή απ΄ότι είχε συμφωνηθεί με τη Ρωσία.
«Ο Ερντογάν έχει στενή επαφή με τον Πούτιν σε μια σειρά από ζητήματα στην περιοχή της Μέσης Ανατολής που ξεπερνούν το αυστηρά στρατιωτικό κομμάτι και επεκτείνονται και στο οικονομικό. Νομίζω ότι τον συμφέρει περισσότερο να είναι φίλος με τον Πούτιν παρά να λύσει το ζήτημα με τους Αμερικάνους», συμπλήρωσε ο Σαμάνοφ.
Το σίριαλ της παράδοσης των S-400
Στις αρχές Μαΐου, η γερμανική εφημερίδα Bild δημοσίευσε πληροφορίες, επικαλούμενες τουρκικούς διπλωματικούς κύκλους, ότι οι αρχές της Τουρκίας σκοπεύουν να επανεξετάσουν την απόφαση αγοράς των S-400 από τη Ρωσία λόγω της απότομης επιδείνωσης της κατάστασης στη χώρα και της υποτίμησης της λίρας. Ωστόσο, ο Διευθυντής Προεδρικών Επικοινωνιών Fahrettin Altun αρνήθηκε αυτές τις πληροφορίες την περασμένη Παρασκευή.
Το Bloomberg ανέφερε στις 13 Μαΐου ότι η Τουρκία μελετά μια αμερικανική έκκληση να αναβάλει την αγορά των πυραύλων. Η υπογραφή της σύμβασης μεταξύ της Ρωσίας και της Τουρκίας για την παράδοση των S-400 επιβεβαιώθηκε επισήμως το 2017. Σε αντίθεση με την Κίνα, που ήταν ο πρώτος ξένος εισαγωγέας, η τουρκική πλευρά πρόκειται να λάβει ένα σύνταγμα των συστημάτων αυτών αντί για δύο. Οι ΗΠΑ προσπαθούν ενεργά να εμποδίσουν τις παραδόσεις αυτών των όπλων στην Τουρκία.
Πηγή: TASS