S-400: Πληθαίνουν οι φωνές για παραλαβή στην Τουρκία ανήμερα της επετείου του πραξικοπήματος

Η παράδοση των S-400 στην Τουρκία είναι ένα ζήτημα που έχει μονοπωλήσει σε μεγάλο βαθμό τις σχέσεις της Τουρκίας με όλες τις μεγάλες δυνάμεις στον κόσμο. Τόσο ο πρόεδρος Ερντογάν όσο και άλλοι Τούρκοι αξιωματούχοι επιβεβαιώνουν ότι το deal είναι κλεισμένο και ότι πιθανότατα οι S-400 θα έρθουν μέσα στο πρώτο μισό του Ιουλίου.

Πολλοί είναι αυτή που προτείνουν ως ημερομηνία παραλαβής από την Τουρκία την 15η Ιουλίου καθώς είναι η μέρα του αποτυχημένου πραξικοπήματος του 2016. Η κίνηση αυτή θα στείλει ένα μήνυμα τόσο στις ΗΠΑ, τις οποίες οι τουρκικές αρχές κατηγορούν για ευθεία εμπλοκή στο πραξικόπημα όσο και στο δίκτυο του Γκιουλέν τον οποίο επίσης η Άγκυρα θεωρεί υπαίτιο.

Οι S-400 σηματοδοτούν για την Τουρκία την απεμπλοκή από τη δυτική εξάρτηση και την έναρξη μιας νέας ανεξάρτητης πορείας. Η συνεργασία με τη Ρωσία, που αντιτίθεται στη θέληση των ΗΠΑ σφραγίζεται έτσι με την απόκτηση των S-400.

Σε κάθε περίπτωση, η φετινή επέτειος της 15ης Ιουλίου θα είναι ιδιαίτερη και η Τουρκία ενδεχομένως να προσπαθήσει να την κάνει ακόμη πιο ιδιαίτερη με την έλευση των S-400.

με πληροφορίες από YeniSafak