Εν μέσω της κρίσης στην Ουκρανία, τα ρωσικά συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας S-400 έφτασαν στη Λευκορωσία, όπου θα τους ανατεθούν καθήκοντα μάχης ως μέρος ενός ολοκληρωμένου σχεδίου αεράμυνας.
«Τα αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα S-400 Triumf της Πολεμικής Αεροπορίας της Ανατολικής Στρατιωτικής Περιφέρειας που συμμετέχουν σε επιθεώρηση της Δύναμης Αντίδρασης του Κράτους της Ένωσης έφτασαν στη Λευκορωσία», ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας .
Η Ρωσία και η Λευκορωσία είχαν υπογράψει το 1999 μια συνθήκη για το «κράτος της Ένωσης» για την πιθανή ενσωμάτωση των δύο χωρών. Πέρυσι, υπέγραψαν μια άλλη συμφωνία που προβλέπει συνολικά 28 προγράμματα ένταξης, συμπεριλαμβανομένων κοινών στρατιωτικών ασκήσεων.
Τον Ιανουάριο του 2021, το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι δύο τμήματα αντιπυραυλικής άμυνας S-400 θα αποσταλούν στη Λευκορωσία για να δοκιμάσουν την ετοιμότητα μάχης του Ενιαίου Περιφερειακού Συστήματος Αεράμυνας, καθώς και για τη διεξαγωγή κοινών στρατιωτικών ασκήσεων.
Το NATO θεωρεί ότι η Ρωσία επιστρέφει σε εποχές Ψυχρού Πολέμου
Το ολοκληρωμένο σύστημα αεράμυνας του κράτους της Ένωσης θα δοκιμαστεί σε δύο στάδια. Στο πρώτο στάδιο, τα στρατεύματα θα επανατοποθετηθούν στο έδαφος της Λευκορωσίας για να οργανώσουν την άμυνα ζωτικής σημασίας κρατικών και στρατιωτικών εγκαταστάσεων έως τις 9 Φεβρουαρίου. Θα αξιολογηθεί επίσης η ετοιμότητα των δυνάμεων αεράμυνας να προστατεύσουν τις βασικές υποδομές της Λευκορωσίας.
Στη δεύτερη φάση, οι κοινές ασκήσεις Union Courage 2022 θα πραγματοποιηθούν από τις 10 έως τις 20 Φεβρουαρίου, με στόχο «την καταστολή και την απόκρουση εξωτερικής επίθεσης κατά τη διάρκεια μιας αμυντικής επιχείρησης, καθώς και την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και την προστασία των συμφερόντων του κράτους της Ένωσης».
Ο Γενικός Γραμματέας του NATO Γενς Στόλτενμπεργκ εξέφρασε επίσης ανησυχία στις 3 Φεβρουαρίου για τη συνεχιζόμενη στρατιωτική συσσώρευση της Ρωσίας γύρω από την Ουκρανία, χαρακτηρίζοντας τη ρωσική παρουσία στη Λευκορωσία ως τη μεγαλύτερη από τον Ψυχρό Πόλεμο.
Πύραυλοι Javelin και F-16 έχουν «μπει στον αγώνα»
Καθώς οι εντάσεις αυξάνονται, οι δυτικές χώρες φέρνουν όπλα και στρατιωτικό υλικό στην περιοχή για να αποτρέψουν μια πιθανή ρωσική εισβολή. Η ανάπτυξη S-400 στη Λευκορωσία είναι επίσης αρκετά κοντά στους συμμάχους του NATO, Πολωνία και Λιθουανία, καθώς και στη νότια πλευρά της με την Ουκρανία.
Για να αντιμετωπίσει τα ρωσικά τεθωρακισμένα άρματα μάχης, η Ουκρανία είναι ήδη εξοπλισμένη με αμερικανικής κατασκευής αντιαρματικούς πυραύλους Javelin. Οι δυτικές χώρες έχουν θέσει στρατεύματα «σε ετοιμότητα» και στέλνουν πολεμικά πλοία και αεροσκάφη για να στηρίξουν την άμυνα της Ανατολικής Ευρώπης.
Η Δανία θα στείλει μια φρεγάτα στη Βαλτική Θάλασσα και τέσσερα μαχητικά αεροσκάφη F-16 στη Λιθουανία για να ενισχύσει την επιχείρηση εναέριας αστυνόμευσης του ΝΑΤΟ στην περιοχή. Η Ισπανία αναπτύσσει πλοία στις ναυτικές δυνάμεις του NATO και ενδέχεται να στείλει μαχητικά αεροσκάφη στη Βουλγαρία. Η Γαλλία έχει δηλώσει ότι είναι πρόθυμη να αναπτύξει στρατεύματα στη Ρουμανία υπό τη διοίκηση του NATO.
Eurofighters και F-35 η μεγαλύτερη απειλή για την Ρωσία
Η Ισπανία απέστειλε έξι μαχητικά αεροσκάφη Eurofighter σε αεροπορική βάση κοντά στη ρουμανική πόλη Constanta τον Φεβρουάριο του 2021 και τώρα προσφέρθηκε να στείλει περισσότερα αεροσκάφη για να αποτρέψει μια πιθανή ρωσική εισβολή.
Η Ολλανδία αναπτύσσει δύο από τα stealth μαχητικά αεροσκάφη F-35 στη Βουλγαρία από τον Απρίλιο, καθώς και πλοία και χερσαίες μονάδες για τη Δύναμη Αντίδρασης του NATO. Η Πολωνία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες θα μπορούσαν επίσης να αποστείλουν τα F-35 τους καθώς η Ουκρανία βρίσκεται εντός της επιχειρησιακής τους εμβέλειας.
Το «πολυδιαφημισμένο» σύστημα αεράμυνας S-400 της Ρωσίας θα τα βρει σκούρα αν οι ΗΠΑ και το NATO αρχίσουν να αναπτύσσουν προηγμένα μαχητικά αεροσκάφη όπως το F-35 και το Eurofighter Typhoon για να αποτρέψουν μια πιθανή εισβολή στην Ουκρανία.
Με πληροφορίες από: The Eurasian Times / Φωτογραφία αρχείου